Törökországi kurd tüntetők csaptak össze a rendőrséggel, legalább 9 kurd meghalt

külföld
2014 október 08., 04:10
comments 32

A törökországi kurdok egyre dühösebbek, hogy az ankarai kormány annak ellenére sem küld csapatokat Szíriába az Iszlám Állam ellen, hogy a török parlament néhány napja erre felhatalmazást adott.

Szíriában az Iszlám Állam fegyveresei jelenleg a török határ mellett lévő kurd többségű várost, Kobanit ostromolják. Félő, hogy megfelelő védelem híján a város nem tud ellenállni a terroristáknak, és ha a szunnita szélsőségesek betörnek Kobaniba, mészárlást rendeznek a kurdok között, a civileket sem kímélve. Eddig 400-an haltak meg a város körül zajló harcokban.

A törökországi kurd kisebbség ezért szervezett hétfőn tüntetéseket főleg az ország kurdok lakta részén, de Isztambulban és Ankarában is. Egyelőre nem tűnik úgy, hogy a kormány hallgatna rájuk, Ismet Yilmaz török védelmi miniszter már a parlamenti felhatalmazás után is azt nyilatkozta, hogy nem érdemes azonnali török hadműveletekre számítani.

A török rendőrök most könnygázzal és vízágyúkkal támadtak a tüntetőkre, akik a rendőri akció elrendelésekor már dühükben autókat és gumiabroncsokat gyújtogattak.

Diyarbakirben, a törökországi kurdok legnagyobb városában 5 tüntető halt meg, ketten a dél-keleti Siirt tartományban, egy 25 éves fiú Mus tartományban, egy másik tüntető pedig Batman városban. Isztambulban 100 tüntetőt vettek őrizetbe, és harmincan megsebesültek az összecsapásokban.

A legnagyobb kurd többségű városokban a tüntetések után a török hatóságok kijárási tilalmat vezettek be.

Kedden Európában is tüntettek a kurdok, 50 demonstráló behatolt az Európai Parlamentbe, ahol Martin Schulz fogadta is őket, és megígérte, hogy megvitatja a kurd helyzetet az EU és a NATO vezetőivel.

Több száz kurd demonstrált Németország és Ausztria nagyobb városaiban is, hétfőn éjjel pedig a holland parlamentet foglalták el, ahol néhány politikus szintén fogadta őket, és beszélgetett velük az Iszlám Állam ellen megtehető lépésekről. (al-Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.