Víz alatt tevékenykednek a külföldiek a svéd partoknál. A gyanú szerint legalábbis

külföld
2014 október 19., 08:39

Tenger alatti külföldi tevékenység tartja lázban a svédeket - írja az MTI. Szombati sajtójelentések szerint a Stockholmhoz közeli partoknál az illetékes hatóságok ilyen jellegű tevékenységet észleltek, és

a gyanú egy vélt orosz tengeralattjáróra terelődött.

A svéd hadseregben ezért már pénteken mozgósítást rendeltek el. A felderítésben több mint kétszáz katona, hajók és helikopterek vesznek részt. A svéd sajtó feltételezése szerint a partok közelében egy orosz titkosszolgálati akciót hajthattak végre. Ennek keretében - legalábbis a gyanú szerint - egy orosz tengeralattjáró kísérletet tehetett arra, hogy kicserélje az elavult víz alatti felderítő berendezéseket (???), de nem kizárt az sem, hogy feladata a svéd flotta manővereinek megfigyelése lett volna.

A svéd hadsereg hivatalosan mindezt nem erősítette meg, utalt ugyanakkor arra, hogy a

"víz alatti külföldi tevékenység"

gyanújára vonatkozó információk megbízható forrásból származnak.

A Svenska Dagbladet című stockholmi lap szombaton este azt az értesülést közölte, hogy a svéd partok közelében bajba került egy orosz tengeralattjáró. Az újság szerint a svéd hadsereg elfogott egy orosz nyelvű segélykérést, amely minden bizonnyal egy kalinyingrádi orosz bázisra irányult.

Az elmúlt évtizedekben a svéd királyi haditengerészet több alkalommal is sikertelen kísérletet tett a gyanú szerint a svéd partok közvetlen közelében tevékenykedő szovjet, illetve orosz tengeralattjárók felderítésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.