Hackerek támadták a Fehér Ház számítógépeit

külföld
2014 október 29., 12:52

Az elmúlt hetekben hackerek törték fel a Fehér Ház számítógépes hálózatát. A vizsgálódó hatóságok szerint minden bizonnyal az orosz kormány megbízásából dolgozó hackerek csak az elnöki hivatal számítógépes rendszerének titkosítatlan részébe tudtak behatolni.

A hatóságok azt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulták el, hogy sikerült-e érzékeny adatokhoz hozzáférniük, vagy egyáltalán bármilyen adatot megszerezniük. Azt viszont elmondták, hogy a titkosított hálózathoz a jelek szerint nem fértek hozzá.

Az ügyben az elnöki testőrség mellett az FBI és az NSA is vizsgálódik.

A támadás az illetékesek szerint nem volt váratlan. Oroszországot a legfejlettebb kiberháborús kapacitásokkal rendelkező országok közé sorolják, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 2008-ban orosz hackerek fel tudták törni az amerikai hadsereg titkosított hálózatát. Akkor hónapokig tartott a behatolás felszámolása.

Azután hozták létre az amerikai Kiberparancsnokságot, aminek egyrészt az ilyen támadások elhárítása és a kritikus infrastruktúra védelme a feladata, beleértve a privát szektor által működtetett kritikus hálózatokat - például az elektromos hálózat számítógépes rendszereit is.

Másrészt a Kiberparancsnokság az elnök vagy a védelmi miniszter utasítására akár támadó műveletekbe is kezdhet, vagyis maga is feltörhet külföldi hálózatokat. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.