Óriási hír a közmédia szerelmeseinek: jön a Petőfi TV és az M4 Sport

media
2014 október 30., 12:51
comments 140

Akkora sajtóközleményt adott ki csütörtökön az MTVA, hogy az MTI csak 3 részletben bírta lehozni. És olyan grandiózus felvezetést kapott, hogy abból már lehetett sejteni: itt nagy idők nagy közszolgálatának vagyunk tanúi-

"Elérkezett az idő, amikor a szervezeti energiákat a tartalomszolgáltatás minőségi fejlesztésére fordíthatjuk, és a magyar közönség igényeit a legteljesebb mértékben kiszolgálni képes közszolgálati tartalom előállítására koncentráljunk."

Ezek után pedig rá is kanyarodtak a lényegre: másfél új közszolgálati tévécsatornája is lesz a hazának. A már nevében is fiatalos Petőfi TV és az elképesztőn atletikus M4 Sport.

A Petőfi TV azért jön létre, mert:

"A Petőfi Rádió megújítása bebizonyította, hogy a fiatalok és a fiatal felnőttek - megváltozott médiafogyasztási szokásaik ellenére is - szívesen csatlakoznak egy közmédia csatornához, amennyiben azt érzik, hogy a tartalom róluk, az ő világukról, és nekik, az ő hangjukon szól."

Ezért az M2 csatorna este 8 órától reggelig is rendelkezésre álló sávjában létrehozzák a Petőfi TV-t, amely a 16-35 év közötti korosztálynak szóló műsorokat sugároz majd. 2015 március 15-től. A fél csatorna

"jelentős részben saját, gyártott tartalommal, élő közvetítésekkel, a fesztiválok, koncertek, szórakoztató programok műsorba emelésével, filmes és ismeretterjesztő, a fiatalok mindennapjait érintő tartalommal a magyar fiatalok hasznos napi tévéjévé kíván válni. "

Szerencsére az MTVA-nál tisztában vannak azzal, hogy a feladat gigantikus:

"e csatorna - akár képi világában, akár ritmusában, hangvételében - merőben új lesz a magyar közszolgálati televíziózásban, és azzal is, hogy sok-sok türelemmel, nagy kreativitással és nyitottsággal kell e csatorna hangját, stílusát, műsorszerkezetét kialakítani, alkalmazkodva a mai fiatalok médiafogyasztási szokásaihoz is, beleértve az internetet, s különösen a közösségi médiafelületeket, illetve smartphone alkalmazásokat is."

Az M4 nem lesz ekkora forradalmi újítás, egyszerűen csak egy hagyományos sportcsatornára költik majd az adófizetők pénzét. Ellenvéleményekre nem számítanak, hiszen ahogy a sajtóközlemény fogalmaz:

"Hazánkban közmegegyezés van arról, hogy a magyar sport kulturális érték, hogy a magyar közönség a nemzetet összetartó erőként tekint a sportra, sportolóira."

A közszolgálati értékek és a magyarság szolgálatában álló MTVA nem spanyol focit fog adni, és "nem a jelenleg működő magyar kereskedelmi sportcsatornák versenytársa kíván lenni". Viszont

"kiemelt feladatának tekintjük a 16 kiemelt magyar sportág életének, eseményeinek, továbbá nemzetközi sportesemények (olimpia, világ- és Európa Bajnokságok), kiemelkedő magyar sportsikereink és sportolóink bemutatását, versenyeik, bajnokságaik közvetítését."

Az M4 2015 nyarán indul, Szujó Zoltán lesz a főszerkesztője, és "a médiahatóság döntésétől függően nem a fizetős, kereskedelmi előfizetői csomagba kerül majd".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.