Ha bárkinek kétségei lettek volna: tényleg hasraütésszerűen írják a költségvetést

gazdaság
2014 november 10., 13:05
comments 113

A Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője, Romhányi Balázs kikérte az Átlátszó KiMitTud rendszerén keresztül a jövő évi költségvetésnek azt a verzióját, amit október 20-án a kormány átadott a névleg létező, háromtagú költségvetési tanácsnak.

Végül ugye nem pont ezt a dokumentumot nyújtották be tíz nappal később, de a tervezés átláthatósága jegyében nem is kívánták nyilvánosságra hozni. Most viszont megismerhetjük, és a Portfolio.hu össze is szedte, hogy hogyan változott meg a tervezet 10 nap alatt.

Érdekes egyébként, hogy a Kovács Árpád - Domokos László - Matolcsy György szuperhármas nem vette észre, hogy az akkor még korlát nélküli netadójavaslatot mennyire félreszámolták az NGM-ben.

De lássuk, mit tudtunk meg az új dokumentumokból.

1. A költségvetési tanács kifogásolta, hogy túl alacsony a 40 milliárdos országvédelmi tartalék. A kormány megfogadta a javalatot, és 20 milliárddal megdobta a tartalékot. És miből fedezték ezt? Azzal, hogy a várt az áfa-bevételekhez hozzáadtak 19 milliárd forintot. Nem azért, mert magasabb inflációt vártak volna, hanem mert csak.

2. Megszaladt a tolla a kormánynak, a szociális kiadásokat ugyanis az utolsó pillanatban még 7 milliárddal visszavágták. Viszont a fantasztikus hangzású "különböző kifizetések" sort megdobták, 39 milliárd forintról 61 milliárdra, szintén ismeretlen okból.

3. A kormány megint el fogja játszani azt a trükköt az államadósság "csökkentéséhez", amit tavaly: visszafogják az kötvénykibocsátásokat az év vége felé, leapasztják az állam készpénzes számláját, amivel jó 2 százalékot faragnak le. Így ugyan egyáltalán nem változik az adósság mennyisége, papíron mégis úgy tűnik, mintha. Ez olvasható ki a most nyilvánosságra került jövő évi havi finanszírozási tervekből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.