Közismert futóbolond leplezte le a Magyarország elleni összeesküvést a köztévé híradójában

politika
2014 november 12., 08:12
comments 373

Kedd este az MTVA híradója is ledobta az összeesküvés-elmélet bombát, ami szerint nemzetközi összeesküvés keretében Washington készül éppen megbuktatni az Orbán-kormányt, mert az oroszokkal szerződtünk atomerőmű-bővítésre.

Az elmélet kulcsszereplője Vaclav Klaus államfő egykori tanácsadója, Petr Hájek, aki az utóbbi időben körbeturnézta már a jobbos sajtót, egy október végi Magyar Nemzet interjúval indítva, amiben arról beszélt, hogy az Orbán-kormánynak mindenre fel kell készülnie, mert itt most ugyanazok a nemzetközi puccsista erők lendültek mozgásba ellene, mint amelyek Ukrajnában, Szíriában és az arab tavasz során is kifejtették hatásukat.

hajek

Arról viszont nem számolt be a köztévé híradója, hogy Hájek életében nem ez volt az első alkalom, amikor nagyobb ívű elméletével a külföldi sajtóban is sikerült megjelennie. 2011-ben, Oszama bin Laden meggyilkolása után akkorát húzott, hogy még a Wall Street Journal is írt róla.

Amikor ugyanis a cseh politikai vezetés is a világ legkeresettebb terroristájának meggyilkolását üdvözölte, az elnöki tanácsadó Hájek ellenvéleményt fogalmazott meg a sajtóban.

Bin Laden egy médiafikció. Úgy halt meg, ahogy született, furcsa, csaknem misztikus körülmények között.

- mondta egy interjúban 2011-ben. Szerinte a terroristavezér élete és hatása ahhoz hasonlítható, mint amit az Amikor a farok csóválja című filmben láthattunk. Azaz mindez csak akkor válik igazsággá, ha láthatjuk a televízióban.

Arra is utalt, hogy a 2001-es terrortámadás inkább egy, az amerikai kormány által kitervelt összeesküvésnek tűnik, semmint terroristák akciójának.

Hájek ezen kívül még egyszer volt képes a világsajtóig küzdeni magát: szintén 2011-ben, amikor nekirontott a prágai melegfelvonulásnak, pontosabban Bohuslav Svoboda polgármesternek, amiért támogatta a város történetének első felvonulását.

Az elnöki tanácsadó cikkében kriptoszocialistának nevezte Svobodát, aki deviánsokat támogat.

Sokkoló, hogy a magát jobboldalinak valló polgármester és stábja az eltorzult értékek világát támogatja.

- mondta minderről Hájek.

A Wikipedia-oldala további apróságokkal is szolgál. Például hogy Hájek nem hisz a dohányzásnak káros hatásaiban, komoly botrányt okozott azzal is, hogy egy konferencián tagadta az evolúció realitását, nem hisz a darwinizmusban, és ő biztos, hogy nem egy majomtól származik, Vaclav Havel pedig a Sátán szolgája.

Szintén hisz az Apokalipszis eljövetelében, ami szerinte már kevés idő múlva bekövetkezhet, mivel az Antikrisztus már jelen van a világban.

Ezeket komolyan gondolja, szóval nem nagyon tudunk mást tenni, mint imádkozunk érte.

- mondta ezután Hájekről az ország gazdasági volt pénzügyminisztere, Miroslav Kalousek.

UPDATE: Kíváncsiak voltunk, hogy a cseh közvélekedés mit tart Hájekről, ezért megkérdeztük Morvay Pétert, a szlovák Sme napilap publicistáját. Azt írta, hogy

„Hájek kábé a cseh Szaniszló Ferenc, csak kevésbé látványosan őrült. Vezető kommunista pártértelmiségi családból származik, kommunista újságírói karrierjében 89-ben állt be fordulat, onnantól fokozatosan jutott el a szélsőjobboldalig. Václav Klaus volt cseh elnök bizalmasa, csicskása, ellenségeire lesújtó ökle. Ő mondta ki hangosan azt, amit Klaus nyilvánosan mégsem mondhatott, cserébe Klaus mindig megvédte. Összeesküvés- és világvégehívő, Putyin csodálója, nacionalista és nyugatellenes. Kevesen veszik komolyan, Csehországban marginális nézetek és csoport az övé.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.