Sorra lépnek le a magyarbarát amerikai alapítvány kurátorai

POLITIKA
2014 november 14., 11:26
comments 86

Miközben zajlik az amerikai-magyar fecniháború, és az amerikai sajtó keményebben ír Magyarországról, mint a Népszava, lassan elfogy az Egyesült Államokban működő magyarbarát alapítvány kuratóriuma.

Hungary Initiatives Foundation (HIF) nevű alapítványt 2011-ben vették nyilvántartásba, 15 millió dollárból alapították. A HIF tartós közérdekű célja a világon szétszórva élő magyarok, magyar származású személyek és azok közösségei, valamint Magyarországgal rokonszenvező személyek összefogásának, illetve Magyarországhoz fűződő kapcsolatuk erősítésének elősegítése.

A kuratóriumban eredetileg kilencen voltak:

  • George Pataki, korábbi New York-i kormányzó
  • April H. Foley, korábbi budapesti amerikai nagykövet
  • Katrina Lantos Swett, a 2008-.ban elhunyt magyar származású kongresszusi képviselő, Tom Lantos lánya
  • Susan Hutchinson, a Charles Simonyi Fund for Arts and Sciences igazgatója
  • Michael J. Horowitz, a Reagan-kormány alatt a Fehér Ház egyik vezető jogtanácsosa
  • John P. Lipsky, az IMF korábbi igazgatóhelyettese
  • Kurt Volker, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövete, a McCain Institute vezetője
  • Edith K. Lauder, a Magyar-Amerikai Koalíció egykori elnöke
  • és Fellegi Tamás, a második Orbán-kormány fejlesztési minisztere, majd tengerentúli lobbistája

Mára csak négyen maradtak. Fellegi mellett Foley, Volker és Lauer.

American Flag 2 copy

Adja magát a kérdés, fel is tette az MSZP-s Demeter Márta Lázár Jánosnak, hogy

Van-e összefüggés a kuratóriumi tagok lemondása és a magyar-amerikai kapcsolatok jelenlegi mélypontja között?

Lázár János válasza szerint

semmifajta összefüggés nincs a Hungary Initiatives Foundation négy kuratóriumi tagjának távozása és az elmúlt hetek eseményei között.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár szerint „2013 májusában, a kuratórium alakuló ülésén arról született döntés, hogy a tagok egy évre vállalják megbízatásukat, majd az egy év leteltével nyilatkozatot tesznek, hogy kívánják-e folytatni munkájukat. Az alapítvány kuratóriumi tagjai díjazás nélkül, önkéntes alapon végzik munkájukat, mely jelentős időráfordítást igényel. Ez év szeptemberében három tag - George Pataki, Susan Hutchison és Katrina Lantos Swett - önkéntes döntés alapján nem újították meg mandátumukat, tekintettel arra, hogy nem tudtak kellő időt és figyelmet szentelni az alapítványi feladatokra . Michael Horowitz tisztségéről valóban lemondott 2014. áprilisában, személyes okokból. A többi kuratóriumi tag döntését az alapítvány a soron következő hivatalos ülését követően, novemberben jelenti be, és ekkor kerül sor az új kuratórium felállítására is, amely haladéktalanul megkezdi működését”.

Megnéztük a HIF honlapját, ott nemhogy az új tagok nincsenek még fent, de azóta eltűnt a kuratórium tagjai közül John P. Lipsky, az IMF korábbi igazgatóhelyettese is. Fellegi azért még nincs teljesen egyedül, ott van a testületben Kurt Volker, bár ő pont a nagy oroszbarátkozásunk és a kitiltási botrány miatt bírálta a kormányt az ATV-nek adott interjúban. Fellegi egyébként október végén azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy valóban mélyponton vannak a magyar-amerikai kapcsolatok, de nem emiatt távoznak a kurátorok. Hanem amiatt, ami Lázár fent idézett érvelése is volt.

A magyar költségvetés által biztosított 15 millió dollárból létrehozott alapítvány rendszeresen oszt támogatásokat az Egyesült Államokban. Az áprilisi országgyűlési és a májusi EP-választás előtt például több, mint 800 000 dollárral segített meg weboldalakat, kulturális programokat. Erről is kérdezték Lázárt, aki azt válaszolta, hogy a törvény szerint a Miniszterelnökségnek nem kell kiadnia a HIF által támogatott szervezetek listáját, de júniusban az Atlatszo.hu kérésére adtak erről tájékoztatást. Az Átlátszó cikkéből az derül ki, hogy a Magyar-Amerikai Koalíció például 224.000 dollárt kapott alapítványtól kongresszusi gyakorlati programra. Kiosztottak mintegy 50 millió forintot 14 művészeti/kulturális programokat lebonyolító szervezet között. Weboldalak fejlesztésére 23,5 millió forintot adtak 22 szervezetnek.

Ezek a júniusi válaszok az Átlátszó adatkérésére:

amerikaialapitvany amerikaialapitvany2 amerikaialapitvany3

Akkor sem lesz persze nagy baj, ha a HIF teljesen kiürül. Mert már nem Fellegi a kormány fő amerikai lobbistája, mivel erre a feladatra júliusban a Századvég vezette konzoricum kapott meg megbízást, 1,36 milliárdért. A konkrét terveken azért van még mit dolgozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.