Palkovics László: A közoktatásban adottak a feltételek ahhoz, hogy valaki egy-két nyelvet megtanuljon

POLITIKA
2014 november 25., 11:50
comments 172

Minthogy elkészült a 2030-ig szóló felsőoktatási koncepció, Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár interjút adott a vs.hu-nak, és elhangzott egy-két érdekes mondat.

Palkovics arról beszélt, hogy a felsőoktatás minőségének növelése miatt kell egy korábbi kormányrendelet szerint fokozatosan növelni a bekerülési ponthatárt (jövőre 280, 2016-ban 300 lesz). A vitaanyag alapján 2020-tól az emelt szintű érettségi és egy középfokú nyelvvizsga is feltétel lesz – mondta.

Arról, hogy a közoktatásban erre a szintre el lehet-e jutni, azt mondta:

„12 évnek elégnek kell lennie arra, hogy egy nyelvet középfokon megtanuljon. Ha valaki komolyan veszi magát, és meg akar tanulni egy-két nyelvet, akkor a feltételek adottak hozzá. A tanóra mellett ott vannak például az ingyenes nyelvtanulást biztosító weboldalak vagy az applikációk.”

Palkovics azt is mondta, hogy a kormány terve szerint „aki szakmunkásként dolgozik öt évet egy gyárban, elég tapasztalatot szerez, jelentkezik, valamilyen felvételi követelményeknek megfelel, akkor az egyetem felveszi”.

A tervek szerint a rosszabbul teljesítők nagyobb arányban kerülhetnek át önköltséges képzésre, és a jobban teljesítők államilag támogatottra. Hogy ez mikortól várható, arról Palkovics azt mondta: ennek még ki kell dolgozni a feltételrendszerét, így nem határoztak meg konkrét határidőt. „Akkor vezetnénk be, amikor úgy látjuk, felkészült rá mindenki” – mondta.

photo_camera Balra Palkovics László (Fotó: Kovács Attila / MTI)

A vs.hu megkérdezte, miért nem feltétel a kinevezett kancellároknál a gazdasági végzettség, amire Palkovics azt mondta, hogy:

„Mert a kancellár menedzser. Jogi szakember is lehetne, vagy olyan, aki a HR-hez, a közbeszerzésekhez ért. Az persze nem rossz, ha valakinek van gazdasági végzettsége, de ha ő nem tudja megoldani a gazdasági irányítást, alkalmaz olyat, aki igen.”

Ehhez képest arról, hogy Balog Zoltán a Szentendre gazdaságát lerohasztó Dietz Ferenc volt polgármestert tette meg a BGF kancellárjává, Palkovics azt mondta: Dietznek gazdálkodási szakirányú közgazdasági szakokleveles jogi végzettsége van, ez alkalmassá teszi a feladatra. „Várost vezetni nem kisebb feladat, mint a kancelláré. A beadott pályázat, és az interjún bemutatott elképzelései szerint Dietz Ferenc mindenképpen alkalmas a feladat ellátására” – mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.