A NER mintaközségében még vannak álmok, tervek, sikerek

politika
2014 december 03., 16:55
comments 105

Háromra beszéltük meg a találkozót a gázszerelővel. Negyed órával korábban érkezett, öt perccel három előtt pedig valamennyi munkatársával együtt elfoglalta a helyét. 14 óra 59 perckor mindannyiunkat köszöntötte, majd nekiállt a munkának. Amiért nemhogy nem kér pénzt, hanem egyenesen ő fizet a lehetőségért. Mészáros Lőrinc Magyarország legjobb gázszerelője.

photo_camera Valamennyi fotó: Botos Tamás

December 3-án 15 órakor az őszi önkormányzati választás utáni első és egyetlen közmeghallgatást rendezték meg a felcsúti faluházban. A község különleges helyzetét valamennyi magyar település között nem kell elmagyarázni. A stadion még mindig a helyén van, mellette Orbán Viktor nagyon takaros és nagyon elhagyatott háza is. A faluház, amelyben a bankfióktól kezdve a védőnői szolgálatig minden helyet kapott, jó állapotban van, de semmivel sem hivalkodóbb, mint számtalan dunántúli község hasonló intézménye. A nagyteremben a fénytechnika fejlettebb, mint egy átlagos budapesti diszkóban, de ezen kívül tényleg semmi nem utalt arra, hogy Felcsút más.

Honnét tudták, hogy lesz ez a rendezvény?

- kérdezte a biztonsági szolgálat vezetője, aki csak az után jött oda szaglászni a Budapestről érkezett újságírókhoz, hogy ezt előtte a helyi kamerás ember is megtette. Botos fotóssal a nagyon ravasz

vannak forrásaink

választ adtuk, professzionális módon elhallgatva a tényt, hogy a közmeghallgatásról a www.felcsut.hu honlapról értesültünk.

felcsut_meszaros_lorinc_10

Más atrocitás - már ha egy teljesen normális hangnemben feltett kérdést atrocitásnak lehet nevezni egy neofasiszta diktatúrában - nem ért minket. A közmeghallgatás végig baráti, sőt, családias hangulatban zajlott, ami annak fényében, hogy a pódiumon helyet foglaló nyolc ember (polgármester, alpolgármester, 6 önkormányzati képviselő) közül ötnek Mészáros vagy Flier volt a vezetékneve, annyira nem is meglepő.

A testületet nemcsak rokoni, hanem ideológiai szálak is összefűzik. Mészáros Lőrinchez hasonlóan mindannyian a Fidesz képviselői. Októberben a polgármester a szavazatok 83 százalékát kapta, és ez a hat képviselő is nagyon simán szerzett mandátumot. Felcsúton csak egyetlen párt, egyetlen nagy "család" és egyetlen gazdasági érdek van.

“Nem panaszkodunk, jól állunk, az utóbbi években sokat léptünk előre”

- nyitotta meg Mészáros Lőrinc az ülést, amelynek két napirendi pontja volt. Először is az új képviselő-testület bemutatása, utána pedig a következő év fejlesztési tervének ismertetése.

felcsut_meszaros_lorinc_9

Az első programpontot körülbelül három perc alatt sikerült letudni, annak ellenére is, hogy volt egy egészen szokatlan eleme is. Mészáros Lőrinc ugyanis bejelentette, hogy akárcsak eddig, a továbbiakban is lemond polgármesteri fizetéséről. Sőt, mivel a kormány csökkentette a vidéki polgármesterek fizetését, ő a saját, egyre nagyobb zsebéből havonta még 100 000 forintot még be is fizet, hogy Felcsút ne szenvedjen hiányt. És nemcsak a polgármester, hanem a családi-politikai-gazdasági összefogásnak a képviselő-testületben helyet foglaló tagjai sem veszik fel fizetésüket.

“Mi szolgák vagyunk, a felcsútiakat szolgáljuk”

- zárta a polgármester a Magyarországon, de talán egész Európában is példátlanul önzetlen kezdeményezés bemutatását, ami után rátérhetett a felcsúti közeljövő terveire.

“Van mit tennünk, de megoldjuk”

- mondta Mészáros Lőrinc, a hallgatóság pedig, amely hétköznap munkaidőben szinte teljes egészében középkorú vagy annál idősebb nőkből állt, elégedetten bólogatott. A község járdáinak rendbe rakása, a régi sportcsarnok és iskola újra cserélése, valamivel hosszabb távon pedig a már felújított katolikus parókia után a református templom renoválása a cél ebben a ciklusban, amely - köszönhetően Mészáros befolyásos barátainak - már nem négy-, hanem ötéves lesz.

felcsut_meszaros_lorinc_16

Mészáros Lőrinc ígéreteiben nyilván senki nem kételkedik Felcsúton, a 83 százalékos újraválasztással nem lehet vitatkozni. Az élőben inkább csak zömöknek, mint kövérnek látszó Mészáros - miután kiszállt Mercedes terepjárójából - egyáltalán nem helyi kiskirálynak tűnt, hanem annak a nem túl művelt, de jó eszű és megbízható szakinak, aki egyszer régen nyilván volt.

Enyhe tájszólással beszél, és olyan kifejezéseket használ, mint “matávos oszlop” és “Fidesz Polgári Párt”. A dolgozni nála “dógozni”. A beszéde végén a hallgatóságnak lehetősége volt kérdezni, és a polgármester tényleg figyelt (vagy legalábbis nagyon meggyőzően tett úgy, mintha figyelne) a négy-öt felszólalóra. Megnyugtatóan tudott válaszolni a Kossuth utcai vízelvezető elkészültét firtató nőnek, megígérte, hogy a műszakis kolléga fel fogja mérni a terepet, és még a többieknél valamivel fiatalabb és városiasabban öltözködő nő bátortalan szurkálódását is gond nélkül hárította.

felcsut_meszaros_lorinc_2

Mészáros Lőrinc megjelenésében, viselkedésében a magyar politikusok közül leginkább Kádár Jánosra emlékeztet, ami biztosan nem véletlen egy olyan kis birodalomban, amely nagyjából meg is felel a kádári kisember álmának. A pénz gyakorlatilag a fán terem, a falunak NB1-es focicsapata van, gazdasági és politikai versenyre pedig senkinek nincs szüksége, amíg béke van és jómód. Csak adja a jóisten, és az országos, pláne a nemzetközi helyzet ne fokozódjon, mert olyankor hajlamos összedőlni a szocialista idill.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.