Fontos lecke Amerikából a demokratikus önrendelkezésről

életmód
2014 december 11., 19:31
comments 102

Washingtonban az ott lakók 70 százaléka támogatta a marihuána legalizálását a helyi népszavazáson. Viszont van egy speciális szabály, ami miatt a fővárosról szóló döntésekbe a kongresszus is beleszólhat. És persze bele is szólnak az országos politikusok, mert miért dönthetne arról egy közösség, hogy hogyan akar élni.

Itthon ez elképzelhetetlennek hangzik, de az Egyesült Államokban és Kanadában (meg jó pár másik országban) az emberek mindennapi életére nagyobb befolyása van a helyi önkormányzatnak, mint az országos döntéshozóknak. Ennek több oka is van, de az elv az, hogy minél inkább a közösségek dönthessenek az együttélés rájuk vonatkozó szabályairól, és ne valami tőlük meglehetősen távoli szervezet.

Elsőre nem tűnik hülyeségnek a dolog, még ha itthon kb. pont ennek az ellenkezője is érvényesül. Vagy épp azért.

Szóval ez az alapelv vezetett például oda, hogy egyes amerikai államokban (Coloradóban, Washington államban, Alaszkában) a közösségek úgy döntöttek, hogy legalizálják a marihuána fogyasztását. Népszavazást tartottak, és mivel a többség támogatta, hogy változtassanak a törvényeken, ezért így is tettek. A szövetségi állam, az országos hatalom meg ezt hagyta nekik. Még egy ilyen kardinális kérdésben is.

Nyilván az a helyzet, hogy Amerikában egyre többen támogatják a legalizálást, de az országos politikusok nagyon óvatosak / beszariak, ezért mennek helyi döntésekkel ezek a dolgok.

Az ország fővárosának, Washingtonnak speciális státusza van, így ott városi szinten szavaztak a legalizálásról. Óriási többség támogatta a dolgot. Csak hogy a főváros speciális státusza azzal is jár, hogy a kongresszus ha akar, akkor beleszólhat a helyi döntésekbe, akár felül is bírálhatja azokat.

Most úgy néz ki, hogy pontosan ez fog történni. A republikánus párt egyes politikusai ugyanis úgy döntöttek, hogy hiába akarja a város lakóinak óriási többsége legalizálni a füvet, ők jobban tudják, hogy mit szabad is mit nem, és egy nemrég benyújtott törvényjavaslattal megtiltják, hogy a népszavazás eredményének végrehajtását.

(Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.