London: a lakáspiac, ahol négymilliárd forinttal a zsebedben egy senki vagy

ingatlan
2014 december 18., 15:58
comments 104

A rubel zuhanása miatt az Apple beszüntette a kereskedést Oroszországban, az oroszok pedig elözönlötték az Ikeát, mert a rubelnél most még a ГУЛЬМАЙ szalvéta is sokkal értékállóbbnak tűnik.

De a londoni lakáspiac bezzeg hangos! A város jó ideje az orosz oligarchák kedvenc lakóhelye, de Alekszander Lebegyev médiamogul, Roman Abramovics focimogul vagy Oleg Deripaszka alumíniummogul csak a jéghegy csúcsa: az orosz multimilliárdosok mostanában tucatjával érkeznek a brit fővárosba, és úgy felverik az ingatlanárakat, hogy a mezei milliárdosok lassan labdába se rúghatnak.

Belgravia, Mayfair, Kensington a menő

A Daily Mail szerint van olyan ingatlanügynök, a Beauchamps Estates, amelynek hat orosz ügyfele egyenként 100 millió fontért (40 milliárd forint) keres lakást London menő negyedeiben, Belgraviában, Mayfairben és Kensingtonban. Az elkövetkező fél évben 2-300 orosz milliárdos készül lakást venni a brit fővárosban, és egy orosz vásárló állítólag 140 millió fontot (meguntam az átváltogatást, tessék minden árat 400-zal szorozni) fizetett a Penthouse D nevű, szerkezetkész, bútorozatlan lakásért a One Hyde Parkban, Knightsbridge lakó- és bevásárlónegyedében.

photo_camera A One Hyde Park Kensingtonban. 55 milliárd forint egy bútorozatlan lakás. Forrás: Google Maps

"A gazdag oroszok jelenleg kétségbeesetten próbálják kimenekíteni a pénzüket Moszkvából, és az orosz ügyfeleink aránya 10 százalékkal növekedett az értékvesztés és az orosz gazdaságot sújtó nemzetközi szankciók miatt" - mondta a lapnak az ügynökség igazgatója. Egy másik patinás ügynökség, a Kinght Frank szerint idén novemberben 13 százalékkal több orosz ügyfél keresett náluk londoni lakást, mint tavaly ilyenkor.

Az oroszok elsősorban az elit, lehetőleg parkosított vagy zöldközeli lakónegyedeket kedvelik, de míg korábban inkább maguknak kerestek lakást, most már sokan befektetési céllal vásárolnak ingatlant.

A drága lakások iránti elképesztő kereslet egyúttal oda vezetett, hogy az olcsó (olcsón értsd: 10 millió font alatti) ingatlanok piacán jelentős visszaesés tapasztalható, már ami az orosz vásárlók arányát illeti. A Christie’s International Real Estate ügynökségnél a lakást kereső oroszok száma 70 százalékkal visszaesett, szerintük azért, mert olyan drága a lakás Londonban, hogy tényleg csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak, és közülük is csak azok, akik képesek kimenteni vagyonukat Oroszországból.

Csak a legoligarchább oligarchák maradnak meg

"A bankok korlátozzák a kivehető összeget és további hatásokra számítunk, ahogy a szankciók hatása érvényesül" - mondta a Bloombergnek Glies Hannah, az ügynökség alelnöke. - Az oligarchák még mindig költekeznek. Nekik már van itt bankjuk és ügyvédjük, ami lehetővé teszi nekik a vásárlást."

A Knight Frank november végi jelentése szerint májustól októberig a 10 millió font feletti ingatlanok 21 százalékát oroszok vették meg, ami nagy ugrás az előző félévben regisztrált 13 százalékos orosz részesedéshez képest.

De az orosz vevők összrészesedése a londoni ingatlavásárlásokban a két évvel ezelőtti csúcshoz képest folyamatosan zsugorodik, és helyüket fokozatosan az indiai és közel-keleti lakásvásárlók veszik át.

(Daily Mail, Bloomberg)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.