Nem állítják fel a dél-koreai propaganda-karácsonyfát

külföld
2014 december 19., 06:36
comments 31

A dél-koreai keresztény egyháznak egészen 2014 októberéig volt egy 18 méter magas, karácsonyfa-alakú, fából készült tornya, a tetején egy kereszttel. A torony az Észak- és Dél-Korea határától 3 kilométerre lévő Gimpo nevű városban állt egy hegyen, és minden karácsonykor kivilágították. A hivatalosan ateista Észak-Koreának ez természetesen nem tetszett.

Ezért döntöttek úgy a dél-koreai keresztények, hogy miután a dél-koreai hadsereg 2014 októberében lerombolta a tornyot, mert az instabillá vált, egy kisebb, 9 méteres tornyot állítanak csak a helyére.

Az északiaknak azonban ez sem megfelelő, hiszen a fát a déliek propagandafegyverének tartják. Phenjan kijelentette, hogy ha akár a kisebb tornyot is kivilágítják, északról le fogják bombázni a hegyet, amin áll, a súlyos következményekért, pedig a tornyot állító szervezeteket teszik majd felelőssé. A déli keresztények azt mondják, nem provokációnak szánták az 1971 óta álló eredeti tornyot sem, az újjal pedig végképp nem lettek volna ilyen céljaik, hiszen ők a béke és a vallásszabadság pártján állnak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.