A halálos sötétség találkozása a fitneszfasizmussal

életmód
2014 december 21., 02:45
comments 108

Éppen, hogy kezdtük felfogni, hogy mit is jelenthet normcore-nak lenni, máris nyakunkon egy új, rejtélyes mikroszubkultúra a Health Goth.

hg8

Fekete háló, csillogó monokróm nedvességtaszító anyagon elfolyó vízfoltok, protézisek, átlátszó ruhák, könnyű fegyverek, kevlár, lánc, fekete Nike futócipő, Adidas papucs. A gótikus kísértetiesség találkozása a ruganyos, légies és futurisztikus sportossággal.

hg4

Halálos fittség!

A Health Goth-hullámot 2013 áprilisában három Portlandi csávó indította el. Mike Grabarek és Jeremy Scott a Magic Fades R&B duó tagjai és Chris Cantino videóművész kezdtek különleges hangulatú képeket felpakolni a netre #helthgoth hashtaggel, majd indítottak egy Health Goth Facebook-oldalt is, aminek már több, mint 18000 követője van.

hg5

Tehát az egész úgy indult, mint egy mém, vagy inkább, mint valami netművészeti projekt, és csak később jelent meg az utcán is, és lassan lesz belőle öltözködési stílus, majd természetesen életérzés, ami készen áll, hogy betörjön a mainstreambe.

hg3

Hátborzongatóan sportos

A Magic Fades tagjai ugyan zenészek, a Health Goth mégis sokkal inkább egy vizuális, esztétikai irány, és nem hagyományos zenei vagy öltözködési stílus. A stílus elindítói is meglepődtek, mikor látták, hogy Portland belvárosában, főként a Club Chemtrailben egyre több olyan arc jelenik meg, aki próbálja magára ölteni az egyelőre ködös Health Goth stílust. Grabarekék azt mondják, hogy erdetileg ők egyáltalán nem szerettek volna stílusirányzatot alapítani, csak tolták a tartalmat, ami nekik tetszik.

Nincs sok köze sem az egészséges életmódhoz, sem a gót stílushoz

De aztán egy évre rá, hogy a healthgoth hashtag elindult útjára, az Adidas elhívta Garbarekéket az észak-ameriaki főhadiszállására, hogy magyarázzák már el végre, hogy miről is szól a Health Goth.

Az új irányzat valóban lehet fordulópont. A portlandi srácok úgy érzik, hogy a természetes anyagokból és színekből építkező, alapvetően kézműves, ápolt szakállas, artisztikus, kötött pulcsis indie trend (nálunk ezt szokták hipsternek nevezni) kipukkadt. És ami a legfontosabb, hogy a nosztalgiázó, retróskodó időszaknak vége. A jövőé a terep. A Health Goth elhozza a szintetikus, ipari, high-tech anyagokat és formákat. Technológiailag tökéletesen kidolgozott, szuper kényelmes és légies, fekete nindzsák és futurisztikusan öltözködő monokróm robotok mászkálnak majd az utcán. És erre a sportmárkák globális trendjeit kidolgozó tervezők és mérnökök is kezdenek ráérezni.

hg7

Hell Yeah!

A Health Goth-ot körül villámgyorsan zajlanak az események. Már most van egy könnyen fogyasztható, értelmezhető, felhigult verziója.

photo_camera Jordan a feje tetején.

Johnny Love cihicagoi D.J., (másnéven Deathface) 2012-ben ledobott 10 kilót, és egészséges életmódra váltott. Idén nyáron létrehozta a healthgoth.com oldalt, ahová felpakolt zenéket, és saját tervezésű cuccokat, sőt egy Health Goth Fitnesz Bibliát is. A Love féle health goth már közel sem olyan kísérteties és ködös, mint a portlandiek verziója. Ruhái kizárólag fekete-fehérek, rajtuk az ismert sportmárkák logói némileg szájbarágósan fejjel-lefelé vannak fordítva, a szlogenek pedig halálosan sötétek.

photo_camera Középen a szakállas, baseballsapkás csávó, Jhonny Love.

Johnny Love health gothjának lényege, hogy akinek nem tetszik a edzőtermek szektás vigyorgása, a harsány neon színek, a gyanús életigenlés, a színes turmixok, az izzadt izmok csillogása, az önmagukat tükörben bámuló izompacsirták, és sokkal inkább érzi otthon magát egy sötét és agresszív techno klubban, ahol morbid humorral pusztítja önmagát, és nem csinál társadalmilag semmi hasznosat, az is kezdjen el sportolni, mert mozogni hiúságtól függetlenül jó érzés.

Lehetsz sötét szívű, halálosan menő, és fizikailag kiváló állapotban, ezek nem zárják ki egymást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.