A vártnál hamarabb hirdetnek ítéletet Putyin legfőbb ellenfelének ügyében

külföld
2014 december 29., 19:57

Az orosz ellenzék vezéralakjának, Alekszej Navalnijnak az ügyében eredetileg két hét múlva hirdettek volna ítéletet, váratlanul azonban hétfőn közölték, hogy már holnap döntés várható. A bejelentés azután született, hogy Navalnij hívei bejelentették, az ítélet várható napján, január 15-én tüntetést szerveznek.

Navalnij jelenleg házi őrizetben van. Vlagyimir Putyin és körének korrupciós ügyei ellen indított harcot, ezzel lett az ellenzék egyik legismertebb alakja. Részletesen itt írtunk róla.

Testvérével együtt került bíróság elé, az ügyészég szerint évekkel korábban sikkasztottak vállalatnál. A vádakat Putyin körén kívül senki nem vette komolyan, de ez is elég volt ahhoz, hogy öt évre ítéljék az ügyvédet. A mostani, csalási ügyben tíz évnyi börtönt kért rá az ügyészség, testvére pedig 8 évet kaphat.

photo_camera 2012-ben, amikor egy tüntetésről viszik el (ALEXANDER NEMENOV / AFP)

Navalnij 2011-ben vezetett tízezres tüntetéseket Putyin ellen. Állítása szerint azért találták ki ellene ezeket a vádakat, hogy ellehetetlenítsék politikai befolyását. A mostani vádak szerint testvérével 30 millió rubelt loptak ki egy vállalatból.

Navalnij Twitterén üzente meg, hogy váratlanul kedd reggel kilenckor fognak ítéletet hirdetni ügyében. A bíróság szóvivője később azt mondta, azért fogják december 30-án kihirdetni az ítéletet, mivel az ítélet már megszületett.

2013-ban Navalnij második lett a moszkvai polgármester-választáson, a szavazatok 27 százalékát kapta meg. Mivel az állami médiába lehetetlen volt bekerülnie, az internetes felületeket használta ki. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.