Venezuelában már abból is élnek emberek, hogy mások helyett állnak sorban

külföld
2015 január 15., 21:12
comments 133

Venezuelában egyre gyakrabban a legalapvetőbb élelmiszereket sem lehet beszerezni a boltokban. Hugo Chavez országában az állam a kereskedelem minden szintjére rátelepedett, és a termékek többségéről a kormány mondja meg, mennyiért kell árulni. Még az sem érdekelte az ország vezetőit, mikor a magángazdasági szereplők tiltakoztak a hatósági árak ellen, mondván, a kormány olyan alacsony árakat ír elő, hogy ők csak veszteséggel tudják eladni az áruikat.

Ebből az egészből mára az lett, hogy a folyamatos áruhiány miatt mind az állami, mind a magánboltok előtt ilyen sorok állnak:

photo_camera (AFP)

Sok bolt előtt már éjjel is sorban állnak az emberek, várva a reggeli nyitásra. A bolt előtt sátraznak, vagy függőágyakban töltik az éjszakát. A venezuelai életmódra is nagy hatással voltak a hiányok, Caracasban már az is több órás elfoglaltsággá vált, hogy valaki leszaladjon a gyógyszertárba. Sőt, már országszerte kezd megjelenni a gyakorlat, hogy a gazdagabb venezuelaiak

embereket fizetnek azért, hogy álljanak helyettük sorba.

Persze az sem mindig jó, ha érkezik áru, mert akkor meg sokszor életveszélyes tülekedés alakul ki a szupermarketekben. Ez a videó például egy olyan plázában készült, aminek egyik boltjáról korábban elterjedt, hogy vannak új pelenkái:

A Chavez két évvel ezelőtti halála után kinevezett elnök, Nicolas Maduro és kormánya azonban nem a kereskedelmi korlátozások és a hatósági árazás feloldásával vagy gazdasági reformokkal válaszol a jelenségre, hanem azzal, hogy

betiltják a sorban állást.

Néhány tartományban már most is tilos éjjel sorban állni, más helyeket pedig bevezették, hogy a sorban állók számokat kapnak a kezükre, amik alapján sorra kerülnek, ha érkezik áru. Egy másik megoldás, hogy személyi igazolványuk számai alapján válogatják az embereket, és meghatározzák, hogy egy adott számmal rendelkező személy melyik napon vásárolhat.

photo_camera Számok a kezeken (AFP)

Venezuelának eközben az olajár esése miatt is gazdasági problémái vannak, hiszen hatalmas kőolajvagyona miatt ez az ország fő exportcikke. (Fusion)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.