Két japán túsz lefejezésével fenyeget az Iszlám Állam

Tbg
Terrorizmus
2015 január 20., 06:47

Kétszázmillió dolláros váltságdíjat követel az ISIS egyik csoportja egy kedden, különféle szélsőséges oldalakra feltöltött videón. A felvételen két japán, rabruhába öltözött túsz, és az a fegyveres látható, akinek brit akcentusa az AP szerint feltehetően már hallható volt hasonló videófelvételeken.

Így a később kivégzett James Foley amerikai újságíróval készült hasonló, váltságdíjat követelő felvételen is ő beszélt, ahogy ő követelt váltságdíjat az ugyancsak amerikai Steven Sotloff és a két brit túsz, David Haines és Alan Henning esetében is.

Az Iszlám Állam kalifátusa jelenleg Irak és Szíria területének egyharmadát ellenőrzi.  Az ISIS fegyveresei több száz foglyukat fejezték le.

Valószínűleg az ISIS akciója nem független attól, hogy a Közel-Keleten tartózkodik körúton a japán miniszterelnök, Abe Shinzó, aki kijelentette, mindent megtesznek azért, hogy a túszok kiszabaduljanak.

Sajtótájékoztatóján azt is elmondta, Japán mintegy kétszáz millió dollárnyi, nem katonai célú összeggel segíti a környék országait az ISIS elleni fellépésben az összesen 2,5 milliárd dolláros támogatási programjának keretén belül. Japán komoly olajimportőre a térség országainak. (AP/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.