A Standard and Poor's bóvliba vágta Oroszországot

gazdaság
2015 január 26., 18:20
comments 63

Ez szaknyelven megfogalmazva úgy hangzik, hogy megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Oroszországtól hétfőn a Standard & Poor's hitelminősítő, arra a véleményére hivatkozva, hogy az orosz monetáris politika egyre kevésbé rugalmas, és az orosz gazdaság növekedési kilátásai is gyengülnek. Így az ország adósbesorolása BB+ kategóriába került negatív kilátás mellett.

Ezzel Oroszország lett az első a BRIC-államok közül, amelyik elveszítette befektetési ajánlását.

Az okok között az orosz gazdaság válságának okait kell keresni: az olajár összezuhanása mellett a nyugati szankciók és a nemzetközi légkört mérgező kelet-ukrajnai konfliktus is szerepel.

Az S&P előrejelzése szerint az orosz gazdaság csak 0,5 százalékkal bővülhet a következő három évben, ami jelentős lassulás az eddigiekhez képest.

A mostani lesorolás további gondokat okozhat az orosz gazdaságban, hiszen az orosz vállalati szektor hitelkitettségét még nehezebb lesz finanszírozni, mert számos intézményi befektető belső befektetési politikájában rögzítve van, hogy nem tarthatnak bóvliba sorolt kötvényeket.

Elemzők szerint a mostani lépést hamarosan a Moody's és a Fitch leminősítése is követheti. Náluk Oroszország a még befektethető, de legalacsonyabb kategóriában van. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.