Dr. Zee: A drog lényege, hogy jobbá tegye az emberek életét

dizájn
2015 január 31., 07:20
comments 409
  • A Drogriporter érdekes interjút készített a mefedron, magyar nevén a kati izraeli feltalálójával.
  • A mefedront már sokkal korábban 1929-ben szintetizálták. Majd feledésbe merült. Dr. Zee mint rekreációs drogot újra felfedezte, és csavart rajta párat.
  • A kati volt eddig Európa legnépszerűbb dizájnerdrogja, sőt 2009 környékén a földrész legnépszerűbb partidrogja volt.
  • Akkoriban mi is kipróbáltuk, és beszámoltunk róla. Itt megnézheti.
  • Aztán betiltották, és jöttek sorban az utódok. Most éppen a zene a legismertebb szer.
  • A dizájnerdrogokat az teszi félelmetessé, hogy igazából nem tudni, hogy kik gyártják, miből készül, hogyan kell használni és mi a rövid és hosszútávú hatása.
  • De most végre megszólalt egy feltaláló.
  • A videót Sárosi Péter és Takács István Gábor készítették.

Izraelben a katinonok legálisak voltak, mert elég nagy jemeni közösség él ott, akik hagyományosan a khat cserje levelével pörögnek. A hatóságok nem akarták betiltani, mert a jemeniek szorosan kötődnek a rágásához. Mivel ez legális volt, Dr. Zee elhatározta, hogy készít magának egy drogot, ami kémiailag nagyon hasonlít a katinonra.

photo_camera Khatot rágó jemeni férfi.

Dr. Zee neoshulginistának vallja magát. Alexander Shulgin a kertje végében épített sufnilaborban számtalan szert talált fel, és próbált ki saját magán és feleségén. Nagy hatással volt Zee-re. Shulgin könyvei meggyőzték, hogy a drogkészítés egy jó és hasznos dolog, amivel érdemes foglalkozni.

photo_camera Alexander Shulgin sufni laborjában.

"Ez egy hihetetlenül izgalmas tudományos eszköz, ha szeretnéd megérteni a tudatot. Ezek a pszichoaktív szerek alkalmasak arra, hogy az agy alhálózatait ki és bekapcsolják. Ezek a szerek úgy kellenek az agy vizsgálatához, mint mondjuk az éjjellátó készülékek az állatvilág tanulmányozásához."

Miért lett ennyire népszerű a kati?

Azért terjedt el, mert a kínaiak lemásolták Dr. Zee módszerét. Olcsóbb és könnyebben elérhető lett a drog. Dr Zee-t ez egyáltalán nem zavarta, sőt örült neki. A másik, hogy a média annyit riogatott a szerrel, addig mondogatták, hogy itt az új, ismeretlen és legális szer, hogy mindenki ki akarta próbálni.

Mivel a hatóságok a mefedront felfedezése után 2-3 évvel tiltólistára rakták, Dr. Zee fogta a mefedron szerkezetét, és elkezdte megvariálni. Megváltoztatta picit itt, picit ott, aztán a nagyon sok lehetőség közül kiválasztotta azokat, amiket meg is lehet olcsón és tisztán valósítani. Ezekből legyártott pár grammot, és kipróbálta őket. Majd várta a hatást. Fogalma sem volt, hogy mit  okoznak a szerek vagy, hogy egyáltalán van-e érzékelhető hatásuk. Igazi emberkísérlet volt. Aztán, ha talált valami érdekeset, ami tetszett neki, azt elkezdte nagyban is gyártani. Sosem sértett törvényt. Mindig nagyon ügyelt rá, hogy olyan szereket készítsen, amik legálisak.

Dr_Zee2

Kémiailag gerjesztett érzések

Dr. Zee figyelmeztet, hogy a kémiai anyagok megváltoztatják a használóját. És közben ugyanolyanná tesznek, mint a többi felhasználó. Tehát különböző emberek a drog hatására nagyon hasonlóan kezdenek el viselkedni. Nem szabad hinni a drog hatása alatt előjövő érzéseknek, mert hamisak. Ezek kémiailag gerjesztett érzések.

"Ha beleszeretsz egy csajba, mert ekit fogyasztottál, akkor ne vedd feleségül!"

A vegyésznek bevallottan nem csak az a célja, hogy a tudomány javára fordítsa felfedezéseit, hanem, hogy emberek milliói használják a szereit.

A tudós szerint a civilizáció extrém helyzetei extrém válaszokat igényelnek. Az ember egy csomó természetellenes problémával, helyzettel találkozik, amiket természetellenesen old meg. Van, amit számítógéppel, van, amit repülővel, van, amit vécépapírral és van, amit tudatmódosító szerrel. A 36 órás műszakot, az elképzelhetetlenül sok tanulást, a sok stresszt sokan drogok használatával kezelik.

"Az igazán jó szereknek, az igazán jó dolgoknak mindenki számára elérhetőnek kellene lenniük. Jónak, olcsónak és tisztának kell lenniük."

Mi van azokkal, akiknek a drog tönkreteszi az életét?

Ha a kati nem lenne betiltva, akkor a minőség javulna, az ár csökkenne. Ha a megfelelő információkkal együtt hozzá lehetne férni, akkor az emberek nagyobb része olyankor használná, amikor szüksége van rá, nem akkor, amikor lehetősége van rá. Például ha nyitottabbak szeretnének lenni, ha sokáig ébren kell maradniuk, ha jobb szexre vágynak, ha jobban szeretnének koncentrálni valamire vagy csak lazítani szeretnének, mert nehéz napjuk volt. Nyilván nem használnák lefekvés előtt vagy ha másnap nehéz nap vár rájuk.

"Ami a drogokkal most történik az maga a szabályozatlanság. Mert a mindent szabad és a teljes tilalom nagyon nagyon közel állnak egymáshoz."

Ha egy drog legális, az nem jelenti azt, hogy állandóan és mértéktelenül használni kell. Akkor használd, mondja Dr. Zee, amikor hasznodra válik. Pont az a drog lényege, hogy jobbá tegye az emberek életét. Nem pedig rosszabbá.

Idealista, nem üzletember

Dr. Zee azt is elmondja, hogyan lehet a dizájnerdrogból meggazdagodni. Ha a vegyész jobb üzletember lenne, és nem lenne idealista, akkor imádná a tilalmi rendszert. A tilalom sokszorosára növeli a termékeinek értékét. A meggazdagodás receptje egyszerű. Fel kell találni egy szert, elküldeni az újságoknak, politikusoknak, azok megfuttatnák, gyorsan betiltanák, ő addig felhalmozna belőle néhány tonnát. A betiltás napján a szer ára hirtelen az egekbe szökne, és elkezdhetné teríteni. És már készíthetné is a következő szert. De ő inkább idealista marad és nem üzletember.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.