Líbiában terjeszkedik az IS

külföld
2015 február 05., 19:15
comments 196

Az amerikai diplomácia tévedett. Pár hónapja még úgy gondolták, hogy aa magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet, az IS minden mást elhanyagolva a megszállt szíriai és iraki területeken kialakítandó kalifátusa felépítésére koncentrál majd, vagyis a szíriai probléma szíriai probléma marad.

Erre a múlt héten magukat az IS szövetségeseinek nevező csoportok Észak-Afrikától Pakisztánig több véres merényletet is végrehajtottak:

  • Pakisztánban egy síita mecsetet robbantottak fel;
  • Egyiptom Gázával határos részén összehangolt támadássorozatban végeztek legalább 30 katonával és rendőrrel;
  • Líbiában pedig lerohanták a tripoli Corinthia Hotelt, a nyugati diplomaták kedvelt szállását.

Bár a támadások közül ez utóbbi járt a legkisebb áldozatokkal, sok szempontból mégis ez a legaggasztóbb. Egyrészt a támadás minden bizonnyal hónapokig tartó szervezést igényelt - a Corinthia Hotel az itt megszállókra tekintettel jól védett létesítménynek számít -, másrészt pedig azért, mert arra utal, hogy

a dzsihádisták új menedéket találhatnak a Kadhafi bukása óta anarchiába süllyedt országban, ahol jelentős területek felett semmiféle kormányzati kontroll sincs.

Például Dernában.

A dicső múltú város tökéletes szimbólum is:

  • itt vívta első győztes csatáját az amerikai kontinensen kívül az Egyesült Államok hadserege;
  • egyben régóta ez Líbia legvallásosabb városa, a radikális szalafista irányzat egyik észak-afrikai fellegvára.

Derna már a kilencvenes években is hirhedt volt a radikális iszlám melletti elköteleződéséről. A helyzet azóta semmit sem javult. Amikor 2007-ben az amerikai csapatok Irakban megtalálták az ellenük harcoló dzsihádisták névsorát, abból az derült ki, hogy a lakosság arányában egy más közel-keleti és észak-afrikai városból sem érkezett annyi dzsihádista Irakba, mint Dernából. A listán szereplő 112 líbiai közül 52 érkezett innen.

A szíriai polgárháborúban pedig a becslések szerint 300-800 dernai csatlakozhatott a legszélsőségesebb frakciókhoz, illetve konkrétan az IS-hez. Küzülük tértek vissza 2014 elején legalább háromszázan a szülővárosukba, amit az év végére teljesen hatalmuk alá is hajtottak. Dernában most az IS fekete lobogója lobog a középületeken, a rendőrautókat is az IS emblémája díszíti.

A város focistadionja a hatalomátvétel óta a nyilvános kivégzések helyszíne. Az áldozatok között bloggerek, egyszerű polgárok mellett az IS hatalmát elutasító dzsihádisták is vannak, kivégezték az al-Kaidával szövetséges Abu Szalem Dandár tagjait is.

Derna fontosságát jelzi, hogy az IS vezére, Abu Bakr al-Bagdadi 2014. novemberében vilajetté, kalifátusa egyik tartományává nyilvánította a várost. Al-Bagdadi akkor öt új vilajet megalakítását jelentette be, Derna mellett a Sínai-félszigeten, Szaúd-Arábiában, Jemenben és Algériában. Ezek közül valójában csak a Sínai-félszigeten és Dernában ellenőriztek ténylegesen területeket. Al-Bagdadi emellett a városba küldte helyettesét, a volt iraki dandártábornokot, Abu Ali al-Anbarit is.

Derna környékén az IS legalább tucatnyi kiképzőtábort működtet, ahova javában érkezik is utánpótlás. Egyrészt Franciaország mali inváziója után onnan Líbiába menekültek az iszlámisták. A mali dzsihádisták az al-Kaida szövetségesei voltak, és a helyi szalafista források szerint megígérték a líbiai szélsőségeseknek, hogy Líbiában nem fognak akciókat végrehajtani, csak menedéknek használják az országot.

Az IS viszont nem érzi érvényesnek magára a megállapodást, ahogy azt a Corinthia Hotel elleni támadás mellett 21 kopt keresztény elrablásával és több, Líbiában elkövetett öngyilkos merénylettel is jelezték. Támadtak például Tobrukban, a líbiai parlamentnek ideiglenesen otthont adó városban is.

Líbia pedig hosszú távon sokkal nagyobb problémát jelenthet Európának Szíriánál - már csak a földrajzi közelség miatt is: Tripoli 500 kilométerre van Szicíliától, Derna pedig alig 300 kilométerre Krétától.

Így bár a Corinthia Hotel elleni támadás után pár nappal Barack Obama még azt mondta, nem akar mindenhol fogócskázni, ahol egy terrorcsoport felbukkan, a francia védelmi miniszter, Jean-Yves Le Drian még a támadások előtt tett kijelentése jobban rátapinthatott a lényegre. Ő azt mondta, hogy

„Líbiában ma káosz van, ez pedig a terrorizmus táptalaja. Eljütt az ideje, hogy a nemzetközi közösség nekilásson a líbiai probléma megoldásának”.

(Via The Daily Beast. A címlapképen az IS egyik körözött harcosa: AFP PHOTO / HANDOUT / FEDERAL BUREAU of INVESTIGATION.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.