Többet költött az EU megújulókra, mint a görög és ír válságkezelésre összesen

Fenntartható fejlődés
2015 február 08., 17:02
comments 330

600 milliárd euró: ennyit költött 2012-ig az Európai Unió megújuló energiaforrásokra - nem számítva az irányítási és energia-szállító rendszerek fejlesztéseit. Egy ír energetikai blog érdekes összevetést tett: ez az összeg több mint másfélszerese annak, amit az EU a görög és az ír pénzügyi válság kezelésére eddig elköltött.

183.588.000.000.000,- forint, és ez csak az európai napelem-telepítések, kontinensen vagy tengeren telepített szélerőművek közvetlen költsége két évvel ezelőttig. Ehhez a hatszáz milliárd euróhoz képest a görög gazdaságban 320, az írben 70 milliárd euró ment el a válság utáni tűzoltásra.

A megújuló-szkeptikusok vádlóan emelik a mutatóujjukat: és hiába ment el ez a pénz, még mindig totális az EU függése az orosz gáztól, szaúdi olajtól. Ráadásul az egyre nagyobb kapacitású megújuló energiatermelés bővülő jelenléte egyre világosabban jelentkezik az elektromos energetikai rendszerben rendszerirányítási problémaként. Mivel nem süt mindig a nap (copyright L. Simon László), az eddigi irdatlan beruházások további beruházás-igényeket vetítenek előre; a növekvő termelőkapacitás mellé a raktározási kapacitást is ki kell építeni, akár víztározós-gravitációs, akár hidrogénes-tüzelőanyagcellás, akár egyéb formában. És, ha a szélkerekek meg napelem-farmok kiépítése drága volt, ez a meló még drágább lesz, ami rövid- és középtávon nem tesz jót az EU versenyképességének - hiszen a világ pillanatnyilag fürdik az olcsó gázban, olajban.

Kellően zöld lélekkel viszont örülhetünk annak, hogy az EU ilyen felelősen áll hozzá a jövőhöz. A véges fosszilis erőforrásokra, ráadásul mások tulajdonában lévő erőforrásokra alapozott fenntarthatatlan gazdaság foldozgatása helyett (mellett) komoly beruházási összegek mennek azért arra is, hogy az olajkorszak után is legyen élet Európában.

A megújulóba lapátolni a pénzt hülyeség vagy nem?
Hülyeség nappal meg széllel foglalkozni, amikor ilyen olcsó az olaj meg a gáz.
Nagyon helyes, majd az EU nem esik pofára, ha elfogy az olaj.
Elöbb a görög és ír devizahiteleseket kéne megsegíteni, csak utána napelemet telepíteni.

Poll Maker

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.