Baj lesz a kotonhiányból, nagy baj

fogamzásgátlás
2015 február 09., 17:31

Néhány napja bejárta a világsajtót bejárta a hír, hogy Venezuelában a gazdasági összeomlás egyik következményeként nem csak a vécépapír, az eldobható pelenka, de a fogamzásgátlók is elfogytak az élelmiszerboltok és a patikák polcairól. Ezen valószínűleg a kormány pénteki intézkedései sem változtatnak, amellyel az árufelhalmozással vádolt kiskereskedelmi láncokat egyszerűen államosították.

Az óvszer feketepiaci áru lett, és a gyengülő fizetőeszköz miatt szó szerint aranyárban cserél gazdát egy-egy pakk. Egy 36 darabos csomag 200 ezer forint körüli bolivárt kóstál, ami az ottani havi minimálbér négyötöde. Egyetlen óvszer ára így több mint ötezer forint. Ez nagyon egyszerűen azt jelenti, csak a tehetősek jutnak biztonságos szexhez.

De milyen következményekkel jár ez a nők számára?

Abortusztilalom van, biztonságos szex nincs

A katolikus országban illegális az abortusz, kivételt ez alól csak az jelent, ha a terhes nő életére jelent veszélyt a terhesség folytatása. Az illegális beavatkozásban közreműködőket akár három év szabadságvesztéssel büntethetik, míg a terhességét megszakíttató nőt akár két év börtönbüntetésre is ítélhetik. Ez akár oda vezethet Venezuelában is, hogy a nagy port kavart El Salvador-i ügyekhez hasonlóan akár egy gyermekét halva megszülő, vagy elvetélő nő is megvádolható.

A 31 millió lakost számláló országban eközben évente 70 ezer lány hal meg amiatt, mert túl fiatalon esett teherbe. A kontinensen itt a második legmagasabb a jutó tinédzserterhességek száma, és Venezuelában a kamaszkori halálesetek negyedét szülés körüli komplikációk okozzák.

A tinédzsekorban anyává lett lányok kihullanak az oktatási rendszerből, a szegénység ördögi köre pedig így nehezen megszakítható egy olyan országban, amelynek minden második lakosa már most is szegénynek számít.

A fogamzásgátlók eltűnése a piacról rontani fog a helyzeten. És nemcsak ezen a helyzeten.

A gazdag nők megoldják valahogy, a szegények viszont belehalnak

A nemkívánt terhességek számának növekedésével a titkos orvosi beavatkozások száma is szinte bizonyosan nőni fog, ezzel együtt emelkedik majd meg a komplikációk, halálesetek száma is, és az áldozatok túlnyomó többsége a rossz anyagi körülmények között élő lányok, asszonyok közül kerül majd ki.

Akinek van pénze, az a fogamzásgátlást is könnyebben megoldja, másrészt lehetősége van arra, hogy külföldre utazva elvégezteti a beavatkozást. Sőt, állítólag a törvényi tilalom ellenére belföldön is van rá illegális lehetőség. Magánklinikákon megvásárolható a terhessége megszakítása és az egészségügyi személyzetet hallgatása is.

A szegényeknek azonban marad az angyalcsinálók sokszor végzetes ténykedése, az önmagukon való kísérletezés, végső kétségbeesésben pedig az öngyilkosság vagy csecsemőgyilkosság.

Az ENSZ korábban már figyelmeztette az ország vezetését a fogamzásgátlással és az abortusszal kapcsolatos eddigi gyakorlata felülbírálására, eddig sajnos hiába.

Az óvszerhiány tovább ronthatja a már most is tragikus HIV/AIDS-helyzetet

Venezuelában Dél-Amerikán belül itt az egyik legmagasabb a nemi úton terjedő betegségek, így a HIV és az AIDS előfordulása és terjedése is. Az országban a világon szinte egyedülálló módon az érintettek ingyenesen kapják meg a gyógyszereiket.

A válság miatt korlátozták már a fogamzásgátlók és a kígyómarás elleni szérumok importját is. Ha azonban a gyógyszerbehozatal korlátozását a HIV- és AIDS-gógyszerekre is kiterjesztik, annak a következményei az elemzők szerint beláthatatlanok.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.