Extasy a túlcsordult pohárban – Borókai Gábor keményen kiállt Simicska mellett

politika
2015 február 12., 07:32
comments 241

„Túlcsordult poharába a reklámadó hirtelen újraszabásának híre és legbelsőbb bizalmasainak árulásként értelmezett lelépése csúsztatta az extasytablettát. És úgy reagált, ahogy emberek sora az internetadó, az útdíj vagy a kötelező drogteszt váratlan és átgondolatlan bejelentésekor”

- írja Simicska Lajos pénteki, gecizésben gazdag napjáról Borókai Gábor. A Heti Válasz főszerkesztője eddig még nem szólalt meg az ügyben, azt mondta, hogy majd a lapjában reagál. Most megtette. És a kormány jött ki rosszul belőle.

Mielőtt rákanyarodunk a részletekre, egy fontos megjegyzés. Borókai a publijában nem említi meg, hogy a Heti Válasz Simicska-érdekeltség.

Az eheti számban, pár oldallal később az Orbán–Simicska háborúról szóló háttéranyagban van ugyan egy zárójeles megjegyezés, miszerint a reklámadó a Heti Válasz kiadóját is érinti, „melynek a Simicska Lajos által vezérigazgatóként irányított Mahir a 12 százalékos, kisebbségi tulajdonosa”. Azt már nem említik, hogy a többségi tulajdnos az Infocenter, Nyerges Zsolt cége, Simicska Lajos legnagyobb üzelttársáé, a Közgép társtulajáé. Az Infocenter tulajdona a Lánchíd Rádió is, amelynek éléről a lázadókkal együtt távozott Gajdics Ottó. Simicska jelentette be, hogy Schlett Csaba lett a rádió új vezetője. Szóval ilyen kisebbségi tulajdonos ő az Infocenterben.ó

A posztjáról nem távozó főszerkesztő szerint a

„jobboldalon megjósolhatatlan kimenetelű tektonikus mozgás, elemi átrendeződés indult el. Hiba lenne azt gondolni, hogy Simicska nekiindulása okozta. Az csak felborította a kulisszákat, családi készleteket zúzott porrá, sebeket ejtett sokakon”.

Borókai szerint az a gond, hogy a baloldal kétszeri fölényes legyőzése után eltűntek a jobboldalt összetartó nagy célok, startégia helyett taktikázás jött, „a közös ügy hűlt helyét az egyéni érdekek küzdelme váltotta fel”.

Orbán nemzetközi nagypolitikai dolgokkal volt elfoglalva, és senki nincs a Fideszben, aki az itthoni dolgokban pótolni tudná.

A sikeres válságkezelést pedig a szélsebes kapkodás váltotta fel. A Borókai véleményét erősíti háttércikkben fel is sorolnak több ilyet:

  • minisztériumok költözése
  • internetadó
  • drogteszt
  • reklámadó
  • gyülekezési törvbény módosítása
  • útdíj

„A reklámadó átszabása pedig nem annyira túlzó mértékével háborította fel Simicskát, mint inkább koncepciótlanságával, hányavetiségével. Amiért a törvényalkotó végül azokra sújt le, akiket eredetileg kedvezményezettként hirdetett meg”

– fejti meg Simicska motivációját Borókai. Amivel tényleg nehéz vitatkozni, hiszen az RTL a reklámadóra kormányellenességgel reagált, és be is jött neki, mivel a kormány csökkenteni fogja a rájuk kiszabott sarcot. Amit most részben átterhel az eddig kormánybarát Simicska-cégekre. Ebből akár logikusan következhetne, hogy kormányellenesnek kell lenni, mert a kormányhűség nem kifizetődő.

A háttércikkben azért nagyobb képet adnak Simicska szempontjairól. Az írás szerint Simicskánál a reklámadó az utolsó csepp volt a már amúgy is színültig telt pohárban. Azt megelőzték a mezőgazdasági érdekeltségeit sértő intézkedések, a Közgép állami megrendeléseinek visszanyesése. Ezzel pedig a kormány felrúgta azt a "több mint két évtizedes kompromisszumot, ami arról szólt, hogy ellenzéki időkben Simicska vállalta a jobboldal alrendszereinek életben tartását, cserébe az Orbán-kormányok idején cégei prosperálhatnak".

A másik oldalról ez egyszerűen arról szól, hogy Orbán függetlenedni akart Simicskától.

Hogy a háború mit jelent majd magára a Heti Válaszra, az inkább a Figyelő szintén Simicskával foglalkozó cikkéből derül ki. A Heti Választ az állami hirdetések tartották eddig életben, 2013-ban a teljes hirdetési bevételből 49 százalék volt állami, tavaly 41 százalék. Orbán pedig az év elején egy megbeszélésen tájékoztatta a jobbos médiumok vezetőit, hogy ne számítsanak idén sok állami hirdetésre, mert a közmédiumokban költik majd azt el. És közben Habonnyal a háttérben építik a Simicska-birodalom alternatíváját, így a Viát is, amiről egyébként most éppen a Heti Válasz írt.

Mindenesetre a Heti Válasz az eheti számában a nagy, de csak az egyik oldalon zajló médiaháború mellett nagy teret szentel annak a konferenciának is, ahol Schmidt Máriáék csontig nyaltak be Orbánnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.