Lázár János szerint a Fidesz választókerületi elnöke nem pártember

POLITIKA
2015 február 16., 12:37
comments 64

Dorkota Lajos fideszes országgyűlési képviselő, a párt megyei választmányának az elnöke volt 2013 nyaráig, amikor kinevezték az energiaágazatot és a közműszektort felügyelő - evlige független - szuperhatóság elnökévé. A két tisztségről Dorkota lemondott, de mégsem szakadt el pártjától, amelyiknek sokan köszönhet. Dorkota ugyanis - ahogy azt korábban az Átlátszó kiszúrta - maradt a Fidesz válaszókerületi elnöke Dunaújvárosban. Mint ilyen, aktívan részt vett a kampányokban.

A Fideszben a választókerületi elnököket Orbán Viktor nevezi ki. Dorkota a hatósági elnöki poszt melletti további politikai szerepvállalásáról egy interjúban azt mondta: abban maradt Orbán Viktorral, hogy amíg energiával bírja, addig a Fidesz válaszókerületi elnöke marad.

Törvény szerint a hatóság (teljes nevén Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) elnöke nem folytathat pártpolitikai tevékenységet, párt nevében nyilatkozatot nem tehet.” 

Az LMP összeférhetetlenségi eljárást is kezdeményezett az ügyben.

De befutott Lázár János válasza, ebből pedig az derül ki, hogy nincs itt semmiféle összeférhetetlenség, mert

“a Fidesz alapszabálya szerint a választókerületi elnökök nem minősülnek párttisztségnek.”

Itt a teljes levél, amit az Átlátszó tett ki:

lazarvalasza

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.