Szijjártó úgy szeretne jóban lenni az amerikaiakkal, hogy közben az oroszokkal is barátkozna

POLITIKA
2015 február 16., 12:46

„Geopolitikai változások zajlanak” – figyelt fel a világban zajló folyamatokra Szijjártó péter, aki szerint „sosem látott és senki által nem várt” helyzetek adódtak a világban. Például átrendeződtek a versenyképességi viszonyok, „szabadkereskedelmi megállapodások futnak versenyt”, és ne feledkezzünk meg a háborús helyzetről sem.

Szijjártó szerint botorság lenne arra következtetni, hogy a helyzet javul. Ebben a rendkívüli nemzetközi helyzetben szerinte nagyon fontos a gyors reagálóképesség, ami, megintcsak szerinte, Magyarországnak meg is van. Mi sem bizonyítja ezt jobban Putyin és Merkel látogatásánál.

Szijjártó a bevezető után felvázolta

a Nemzeti Külpolitika™ céljait:

  • Megerősíteni stratégiai szövetségünket Németországgal - pipa, Merkel itt járt, a kapcsolatok megerősödtek.
  • Tovább javítani a szövetségesi együttműködésünket az Egyesült Államokkal - fél pipa, "pozitív folyamatok kezdődtek".
  • Béke legyen Ukrajnában - ez nagyon fontos lenne, mert "Ukrajna egy szomszédos ország", és azon át jön a gáz.
  • Pragmatikus, partnerségen alapuló viszony Oroszországgal - mindjárt pipa, mert kedden jön Putyin.

Mindehhez a pártok együttműködését kérte. A pártok pedig jelezték, hogy szívesen együttműködnének, mi több, eddig sem rajtuk múlt az egyeztetések hiánya. Az LMP-s Schiffer András emellett még kifejtette, hogy

Magyarországnak nyilvánvalóvá kéne tennie, hogy mit gondol Oroszország területi agressziójáról.

Schiffer emellett még az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezményt is gyalázta egy kicsit.

A Jobbik vezérszónoka ez utóbbi ziccert kihagyta, ő inkább arról beszélt, hogy az egész ukrán konfliktus a Nyugat és az USA műve, úgyhogy velük annyira nem is kéne jóban lenni. Felvetette még, hogy Kárpátalján autonómia kéne, az ukrán hadseregnek meg nem kéne besoroznia a hadseregbe saját, magyar nemzetiségű állampolgárait.

Rogán Antalnak még ebben az erős mezőnyben is sikerült nagyot mennie. Ő azzal büszkélkedett, hogy André Goodfriend ügyvivő elhagyta Magyarországot, anélkül, hogy bizonyítékokat adott volna át arról, amiről az Egyesült Államok törvényei alapján nem is adhatna át bizonyítékokat. Rogán értelmezésében ez azt is jelenti, hogy a kapcsolatok rendbe is jöttek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.