Azonosítoták a lefejezésekel büszkélkedő ISIS-est

külföld
2015 február 26., 20:25
comments 47

Mohammed Emwazi, egy 26 éves nyugat-londoni lakos szerepel azon az ISIS által nemrég kiadott videón, melyen a terrorállam egyik fegyverese arról beszél, hogy az ő szervezetük felelős a brit, amerikai és más túszok közelmúltbéli lefejezéséért. Mohammed Emwazi egyetemet végzett brit állampolgár, általában ő felelt a nyugati foglyok őrzéséért és irányította az életükért folyó túsztárgyalásokat az ISIS részéről.

Foglyai korábban a Dzsihádista John becenevet adták neki, de a beszámolók szerint a becézés ellenére Mohammed Emwazi kifejezetten könyörtelen gyilkos hírében áll a terrorszervezetben. A rendelkezésre álló információk szerint a férfi egy The Beatles nevű ISIS-sejt tagja volt.

photo_camera Újságírók gyűlnek Emwazi utolsó ismert londoni lakcíme előtt. (AFP)

Emwazi Kuwaitban született, 6 évesen került Nagy-Britanniába, ahol iskolába járt, és végül informatikából diplomázott is. Ismerősei illemtudó, rendes fiatalembernek írták le, aki ugyan divatos ruhákban járt, de mindvégig hithű muszlim maradt. Arabul is folyékonyan beszél.

Emwazi már 2009-ben a brit titkosszolgálat megfigyelése alá került, 2010-ben azt állította, hogy zaklatják a hatóságok, és még egy hivatalos panaszt is benyújtott ezzel kapcsolatban. A hatóságok 2009-ben azért kerültek kapcsolatba vele, mert elkezdett eleve megfigyelés alatt álló londoni dzsihádistákkal barátkozni, majd gyanús kirándulást tett Tanzániába, ahol elmondása szerint a rendőrség őrizetbe vette az érkezése napján. Az MI5 szerint az lehetett utazásának célja, hogy Szomáliában harcoljon. Emwazi később Kuwaitba költözött, ismerősei úgy tudták, angolt tanított az arab világban, de nem járt sikerrel. Többször visszament Londonba, második hazatérésekor ismét kikérdezték a brit hatóságok. Ekkor már hangoztatta, hogy Szíriába szeretne menni. Valószínűleg 2012-ben jutott ki, ismeretlen útvonalon.

A férfi 2009-ben került összeköttetésbe nyugat-londoni dzsihádistákkal, egyik ottani kapcsolata 3 éve halt meg egy szomáliai légitámadásban.

Mohammed Emwazit először az amerikai titkosszolgálat azonosította, neve a Washinton Postban tűnt fel csütörtök reggel. Az amerikai hatóságok a Guardiannak megerősítették a férfi személyazonosságát, de azt sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarták, hogy ténylegesen ő-e a késes gyilkos.

A rendelkezésre álló információk szerint az MI5 és az FBI már tavaly szeptemberben azonosította a férfit, de személyazonosságát nem akarták nyilvánosságra hozni, félve attól, hogy ezzel veszélyeztethetik az Emwazi által fogva tartott túszok életét. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.