Kiss Szilárd, a keleti nyitás kulcsfigurája százmilliókkal károsított meg egy takarékszövetkezetet, majd kinevezték miniszteri biztossá

POLITIKA
2015 március 02., 08:31
comments 126

Meglehetősen hosszú cikket közölt az Index a januárban letartóztatott Kiss Szilárd, korábbi moszkvai mezőgazdasági attasé és miniszteri biztos ügyes-bajos dolgairól. Márpedig, ha hosszú egy cikk, akkor minden bizonnyal fontos: az Index hatósági lehallgatási dokumentumokat és jegyzőkönyveket szerzett meg a Kiss-üggyel kapcsolatban.

Kiss Szilárdot, a keleti nyitás egyik kulcsfiguráját már 2013 nyarán lehallgatta a rendőrség, néhány ismerősével ekkor lopták meg az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet, az akció részleteit pedig telefonon egyeztették le. Ekkoriban az egyik, Kiss érdekeltségébe tartozó cég, a Winexport Kft. 700 millió forinttal tartozott a takszövnek, ezt a tartozást kellett valahogy eltüntetni. A konstrukció lényege az volt, hogy a Kiss Szilárd barátja, Sziky Gyula vezetése alatt álló Ingatlan Pro Kft. 100 millióért megveszi Kiss cégének tartozását a takaréktól, de azt nem hajtja be. Hogy az ügylet simán menjen, 40 milliót kapott a takszöv vezetője, Gellért Imre is.

Mikor erről telefonon beszélt Sziky Gyula és Kiss Szilárd, a rendőrség Szikyt hallgatta le, hiszen őt már korábban figyelték. A telefonbeszélgetésben a két férfi azt vitatja meg, hogyan utalja Kiss Moszkvából azt a 100 millát, amiből majd Sziky cége megveszi a tartozást a takaréktól.

Kiss így lényegében 140 millióból szabadult meg egy 700 milliós tartozástól.

Az Index cikkében gyakran idézett telefonbeszélgetéseknek inkább csak hangulatfestő funkciója van, elsősorban az derül ki belőlük, hogy

Kiss Szilárd és Sziky Gyula nagy simlisek.

Mikor például arról beszélnek, hogy euróban vagy forintban utalják a 100 milliót, Sziky az euró mellett döntött, és ezzel indokolta:

„Tehát ne kelljen váltogatni, mert kiszámoltam a váltást, az körülbelül hárommillió forint lenne a váltás. Ne dobjunk már ki hárommillió forintot, faszomba! Inkább igyuk meg.”

Igen, ezt a mondatot érdemes ízlelgetni egy kicsit, addig itt a Daft Punk HIGH LIFE című száma:

Más tekintetben a telefonbeszélgetésekből annyit lehet megtudni, hogy Kissék testvérnek nevezték egymást meg „Szia uram”-mal köszöntek, és kábé olyan beszélgetéseket folytattak, mint VV Denisz VV Lacival. (Mer ismersz, tudod milyen vagyok, szerintem vagyunk annyira jóban, hogy blablabla.)

Kiss a moszkvai nagykövetségen is ebben a modorban intézte az ügyeit, míg a hazai kormánypárti sajtó több cikkben méltatta a keleti nyitás érdekében végzett munkáját, a diplomatának leginkább az önfényezési képessége volt figyelemre méltó. Állami funkcióiban a magához kötődő cégeket reklámozta, és Oroszországban is kétes üzleti kapcsolatokat épített.

Az Index szerint míg a Földművelési (korábban Vidékfejlesztési) Minisztérium ki is tüntette Kisst, addig a külügynél hamarabb rájöttek arra, hogy nincs minden rendben vele. Az akkor még Martonyi János vezette tárcánál szaglászni kezdtek Kiss ügyei iránt, a diplomata abban bízott, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Szijjártó Péter szimpátiájával pozícióban maradhat. Most már mindkét minisztérium (a külügy és a földművelés) a másikra mutogat, mikor azt kérdezik tőlük, melyikük alkalmazta Kisst.

2013 szeptemberében aztán hirtelen hazahívták Kiss Szilárdot. Szijjártó Péter jelenlegi külügyminiszter szerint erre Kiss kérésére került sor, de az Index forrásai meg azt mondják, hogy ekkorra vált nyilvánvalóvá Martonyi Külügyminisztériumában, hogy Kissnél nemzetbiztonsági kockázatokat talált egy átvilágítás, ezért minél hamarabb el akarták távolítani az állományból.

Az Index szerint Kiss ekkoriban azzal magyarázta, hogy megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, hogy egyesek rosszindulatú pletykákat terjesztettek róla. Ezt a Földművelési Minisztériumban el is hihették, hiszen Kiss itt kapott megbízást, miután a külügyből kivágták,

Fazekas tárcájánál keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztossá nevezték ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.