Miért politizál az MNB is a Buda-Cash ügyben?

POLITIKA
2015 március 02., 13:48
comments 66

Az nem olyan meglepő, hogy Rogán Antal és a Fidesz frakciója "szocialista brókerbotrányról" beszélnek a Buda-Cash és a DRB ügye után, részben hamis érvekkel, hiszen ez a munkájuk (érdekes például, hogy a Bajnai Gordon által a MÁV menedzselésére kinevezett két Buda-Cashes egyike, Andrási Miklós a Fidesz-KDNP EP-listáján szerepelt 2009-ben – de mivel Bajnai nevezte ki, Rogán szerint a brókercég "szocialistává" vált). Ellenzéki politikusok is nyilván megpróbálják a kormányt támadni az üggyel, aminek egyelőre még nem is ismertek a részletei vagy a méretei.

Annál érdekesebb, hogy az elvileg, sőt törvényileg a kormánytól és a kormánypárttól független intézmény, a Magyar Nemzeti Bank olyan sajtóközleményeket küld ki, amiben olyan bekezdések szerepelnek, mintha a Fidesz frakció sajtóosztálya írta volna. Például ez:

"Az MNB határozottan felhívja a szocialista politikusok figyelmét arra, hogy a jövőben tartózkodjanak attól a rendkívül felelőtlen magatartástól, hogy politikai haszonszerzés céljából, valótlanságok állításával, a közvélemény megtévesztésének kísérletével próbálják meg aláásni Magyarország pénzügyi stabilitását."

Azért is fura ez a kioktató-politizáló hangnem, mert az MNB felelőssége több ponton is felmerül a Buda-Cash és a DRB ügyében. A tőkepiacokat és a bankfelügyeletet korábban ellátó PSZÁF beolvadt az MNB-be, ennek a feladata volt a pénzügyi szolgáltatók és a bankok ellenőrzése, tehát a PSZÁF korábbi mulasztásai is az MNB-t terhelik. A csalások már a kétezres évek elején kezdődtek az eddigi nyilatkozatok szerint – bár erről konkrétabbat még mindig nem tudni –, fideszes és MSZP-s kormányok alatt is történtek mulasztások.

  • A Buda-Cash legutóbbi ellenőrzése után, 2010 októberében a Fidesz által kinevezett PSZÁF-elnök, Szász Károly írta alá a mindössze 3 millió forintos büntetésről szóló, apró szabálytalanságokat feltáró határozatot.
  • A DRB bankcsoport 2013 decemberében megkapta a banki működési engedélyt (ez kellett ahhoz, hogy kimaradjanak a takarékszövetkezeti integrációból), ezt a mostani MNB-alelnök, Windisch László írta alá.

Az MNB tehát nem csak a szocialista kormányok időszakában nem végezte a dolgát megfelelően. Arról nem is beszélve, hogy az MNB szempontjából teljesen mindegynek kellene lennie, hogy melyik kormány, vagy melyik jogelőd intézmény melyik kinevezettje alatt történt a mulasztás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.