Juhász Péter: Orbán veje és Martonyi fia egy szlovák cégen keresztül nyertek félmilliárdos közbeszerzést

POLITIKA
2015 március 04., 11:22
comments 215

Az Asseco Central Europe nevű cég nyerte el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ötszázmilliós közbeszerzését. Juhász Péter Együtt politikus sajtótájékoztatón közölte, hogy az Asseco Central Europe közvetett, kisebbségi résztulajdonosa Tiborcz István és Martony János ex-külügyminiszter fia.

Juhász szerint „vérlázító”, hogy Orbán Viktor közpénzekkel tömi a családi cégeket:

„Eddig csak hazai közvilágítási tenderekről tudtunk. Ezúttal viszont azt látjuk, hogy a miniszterelnök családtagjai Szlovákiában bejegyzett cégek mögé bújva indulnak a közbeszerzésen.

Az ellenzéki politikus szerint az is furcsa, hogy az ismeretlen cég olyan nagyágyúkat tudott maga mögé utasítani a tenderen, mint a HP, a Fornax vagy a Tigra. Tiborcz István keszthelyi kikötői szerződéséről ma derült ki az az eddig elhallgatott apróság, hogy az önkormányzat szándéknyilatkozatot vállalt a kikötő tulajdonjogának az átadására. (via NOL)

Update: Tiborcz István szerda este közleményt juttatott el az MTI-nek, amiben azt írja, hogy

Juhász Péter közleményében valótlan tényeket állít, továbbá azokból valótlan tartalmú következtetéseket von le.

Tájékoztatom, hogy a megjelölt ASSECO Central Europe s.a. megnevezésű Társaságban tulajdonrésszel sem közvetett, sem közvetlen módon nem rendelkezem és nem is rendelkeztem.

Nevezett Társaság jogelődje 1991-ben alakult, 2006. óta pedig a varsói tőzsdén jegyzett nyílt részvénytársaság, egyben a régió egyik meghatározó informatikai vállalata. Figyelemmel arra, hogy a Társaságban tulajdonosi, illetőleg egyéb tárgyú érdekeltséggel nem rendelkezem, így annak esetleges nyereségéből sem részesedem, így azt is határozottan visszautasítom, hogy bárminemű adóelkerüléssel összefüggésbe hoznak.

Az általam részben tulajdonolt TSDM Kft. kisebbségi tulajdonos az ASSECO Hungary Zrt-ben, amelynek többségi tulajdonosa az ASSECO Central Europe s.a. Az ASSECO Hungay Zrt. azonban semminemű közbeszerzési eljáráson nem vett részt, így a közleményben megjelölt eljárásban sem. Információim szerint az ASSECO Central Europe s.a. egyebekben a legalacsonyabb díj ellenében nyerte el a hivatkozott tendert.

Sajnálattal veszem tudomásul, hogy a mai napon megjelent közleményekkel Juhász Péter rajtam kívül több személy személyiségi jogát megsértette, és rossz hírnevét keltette valótlan információk közlésével. E körben mindennemű szükséges jogi lépést a mai nappal megindítok.

Tisztelettel kérem Juhász Pétert továbbá, hogy az ilyen politikai haszonszerzési célú közleményektől szíveskedjen tartózkodni, továbbá, mint az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért mozgalom tagja felelősséggel, valós és hiteles tények alapján tájékoztassa a nyilvánosságot.

Update 2: Megkérdeztük Tiborcz István válaszáról Juhász Pétert, ő minderről azt mondta:

Bizonyos értelemben Tiborcznak igaza van, nem az a cég nyert, amelyikben ő is tulajdonos. De az, hogy egy üzlettársa nyert közbeszerzést, az politikai értelemben, és a valóság értelmében a lényegen nem változtat sokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.