Megverhették a nigériai elnököt

külföld
2015 március 31., 06:09
comments 12
photo_camera A news24.com.ng térképe az eddig összesített szavazatokról, a helyi és nem csak az országos választási bizottság által közölt eredményekkel. Világoskék: Muhammadu Buhari, zöld: Goodluck Jonathan.

UPDATE: Ahogy a cikk előrejelezte, Goodluck Jonathan nem volt képes fordítani, és Muhammadu Buhari megnyerte a választást.

A nigériai ellenzéki jelölt, Muhammadu Buhari 2 millió szavazatos előnnyel zárta a szavazatszámlálás első napját. 18 államból jelentett be végeredményt a választási bizottság, 10-ben Buhari, 8-ban a regnáló elnök, Goodluck Jonathan végzett az élen. A Reuters hírügynökségre hivatkozva a Newsweek azt írja, hogy Buhari 12 millió, míg Goodluck 10 millió szavazatot gyűjtött. Sok fontos államban ma fogják csak összesíteni a szavazatokat, ezért, ha nehezen is, de elképzelhető a fordítás.

Nigéria számokban:

  • 170 milliós lakosság, Afrika legnépesebb országa
  • 510 milliárd dolláros GDP-vel Afrika legnagyobb gazdasága
  • 2,5 millió hordós kitermeléssel Afrika legnagyobb olajexportőre
  • Az olajár-zuhanás miatt csődközelben a gazdaság
  • 70 millió regisztrált választó
  • A lakosság majd kétharmada mélyszegénységben él
photo_camera A 2011-es elnökválasztás térképe, zölddel Goodluck Jonathan, világoskékkel Muhammadu Buhari. (A sötétkék egy harmadik jelölt kiugró eredménye). Forrás: news24.com.ng

A választási térképet érdemes összevetni a négy évvel ezelőttivel, - ugyanez a két jelölt indult - akkor Goodluck Jonathan besöpörte a déli államokat, míg Buharinak a muzulmán észak maradt. A legnagyobb különbség egyelőre, hogy a hagyományosan joruba lakosságú dél-nyugaton nagyon komolyan megerősödött Buhari.

photo_camera A Vanguard térképe a billegő államokról.

Az egyik legnagyobb nigériai lap, a Vanguard szerint 10 olyan állam van, amire igazán figyelni kell. Ezek közül az északi államokat szinte biztos besöpörte Buhari, de az olajtermelő Delta államból még nem érkeztek meg az eredmények. Goodluck Jonathan csak ebben, vagy esetleg a szavazatok elcsalásában bízhat. Rivers államban ellenzékiek ezrei vonultak az utcára, mert technikai hibák miatt nem tudták leadni a szavazatukat. A választási bizottság az eset kivizsgálását ígérte, de az ellenzéki pártszövetség helyi vezetője közölte, hogy számukra elfogadhatatlan lesz az állami eredmény. Az előzetesen közölt, de az összesítésekbe még nem beszámított eredmények szerint Riversben Goodluck Jonathan a szavazatok 95 százalékát, majd másfélmillió voksot gyűjtött. Azzal döntetlenközeli az állás. Buhari pártja jelete, hogy nem fogadják el az eredményt.

photo_camera A két jelölt. Goodluck Jonathan elnök (kalapban) és Mohammadu Buhari korábbi (1983-1985) katonai diktátor, az ellenzék jelöltje. Fotó: AFP

Az ország legjelentősebb városából, Lagosból érkező eredmények lehetnek sorsdöntőek, négy éve itt 40 százalékot vert a munkahelyeket ígérő Goodluck Jonathan ellenzéki kihívójára. Az előzetes eredmények szerint most fordulhat a kocka. Nem megerősített lagosi eredmények szerint 60-40-re nyerhetett Buhari.

Az északi államokban a Boko Haram legalább 15 szavazásra várakozót meggyilkolt. A merényleteken túl a legnagyobb kihívást a méregdrága, biometrikus azonosításon alapuló technika jelentette. Az ország azért ruházott be a drága technikára, hogy felgyorsítsa és csalásbiztossá tegye a választási folyamatot, de a szavazókat azonosító kártyaolvasók csődje miatt sok helyen annyira feltorlódtak a sorok, hogy vasárnap is ki kellett nyitni az urnákat. Az egész ország röhögött a tévéfelvételen, ahol Goodluck Jonathan elnököt sem volt képes azonosítani a kártyaolvasó.

Az ország korábbi katonai diktátora, a 72 éves Muhhamadu Buhari demokratikus elköteleződését hangoztatta a kampány során, és a Boko Haramon túl a korrupcióellenes küzdelemmel kampányolt. A nigériaiakat nem hagyta el a humoruk, és sok helyen azzal viccelődtek, hogy egy "born-again" keresztény jelölt egy "born-again" demokratával mérkőzik meg.

Mindkét oldal fogadkozott, hogy akármi is lesz a végeredmény, elfogadják. A 2011-es választásokat követő erőszakban több százan vesztették életüket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.