Muhammadu Buhari Nigéria új elnöke

külföld
2015 március 31., 15:10
comments 56

Muhammadu Buhari, Nigéria korábbi katonai diktátora nyert a legjelentősebb afrikai gazdasággal rendelkező ország elnökválasztásán. Goodluck Jonathan jelenlegi elnök többször kénytelen volt elrendelni a választás elhalasztását, amiért az országban heves harcok dúltak a hadsereg és a Nigéria észak.keleti részét uraló Boko Haram iszlamista terrorszervezet között.

Markó Ferkó reggeli, kimerítőbb elemzése Buhari győzelméről ide kattintva érhető el.

photo_camera Buhari egy szavazólappal (AFP)

A 72 éves Buharinak a győzelemhez a leadott szavazatok több mint felére volt szüksége, valamint arra, hogy Nigéria szövetségi államainak legalább kétharmadában megszerezze a voksok legalább negyedét.

Győzelmi beszédében azt hangsúlyozta, hogy bizakodó a jövőt illetően, és hogy ez volt az eslő eset, hogy a nigériai ellenzék demokratikus választások váltotta le a hatalmon lévő kormányt.

A napokon át tartó választásra Nigéria különleges biztonsági intézkedésekkel készült, napokra lezárták az állam határait is, és készültséget rendeltek el a biztonsági erőknél. A kormányt a korábbi választások tapasztalatai vezették ebben, a 2011-es voksoláson a kormány és az ellenzék hívei közötti összecsapásokban majd 1000 ember halt meg. A mostani választáson az erőszak nem az egyes politikai pártok támogatóitól jött, hanem a demokráciát korrupt, nyugati mételynek tartó Boko Haramtól: a terroristák több tucat embert (köztük képviselőket is) megöltek, és több településen elijesztették az urnáktól a szavazni vágyókat.

Gond volt a választás elektronikus rendszerével is, Nigériában most először használtak biometrikus kártyákat a szavazók azonosítására, az ezeket olvasó gépek azonban több régióban nem működtek a választás első napján, ezért néhol ki kellett tolni az urnazárás határidejét. (al-Jazeera, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.