Van, akinek még így is megéri a máshonnan szerzett pénzét elégetni a magyar fociban

futball
2015 április 10., 06:25
  • Magyar fociklubot fenntartani szinte biztos bukás anyagilag.
  • De a VIP-páholyokban lehet a miniszterelnökhöz sündörögni és dörgölőzni.
  • Mindez persze a jelek szerint csak átmenetileg véd meg bármitől.
  • A bedőlés Győrben kezdődött a Quaestor-vezér Tarsoly Csabával, most a Lombard-Pápa tulajdonosa, Bíró Péter jelentette fel saját magát.
  • Kik állnak a magyar klubok élén?

"A magyar profi futball teljesen életképes. Ha végignézzük, lassan és biztosan gyarapszik azoknak a kluboknak a száma, amelyek mögött jelentős gazdasági szereplők állnak" - mondta Orbán Viktor 2013 augusztusban. Példát is hozott, a Videotont, a Győrt, a Diósgyőrt, a Honvédot, a Debrecent, a Pécset, az MTK-t és a Paksot.

Azt, hogy bolond, aki Magyarországon anyagi haszon reményében fektet a fociba, Orbán is tudja. Az interjúban ugyanis azt mondta: "a futballklub nem gazdasági vállalkozás, és aki nem így gondolja, az félreérti a helyzetet. Egy vállalkozásnak egyetlen szempontja van, hogy tulajdonosának minél nagyobb hasznot hozzon. A futballban ez lehetetlen".

És az azóta legendás mondata:

"A futball olyan, mint a bográcsgulyás. Folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén kész".

Hogy akkor mégis miért vannak üzletemberek a magyar fociban? Van, aki jópontokat szerezne, van, aki így csorgat vissza a máshonnan szerzett pénzéből. És van néhány megszállott ember is, aki így szórja el a pénzét.

"Maradjunk annyiban, hogy egy Magyarországon vállalkozásokat működtető ember esetében nem baj, ha szerepet vállal olyan ügyekben, ami egyébként is fontos neki, főleg akkor nem, ha például az ország első számú politikai vezetőjének is fontos ugyanez az ügy"

- nyilatkozta 2011-ben az addig jó baloldali kapcsolatokkal rendelkező, a kormányváltás utánra berendezkező Leisztinger Tamás, hogy miért szállt be a magyar fociba, megvéve a Diósgyőrt.

Diósgyőr - Leisztinger Tamás

Gyerekkorában focizott, de üzletemberként sokáig nem érdeklte a foci. Aztán 2010 után megvilágosodott, erről szól a fenti idézete. Csányi Sándorral, a magyar fociba szintén berántott OTP-vezérrel beszélt végül, hogy mihez kezdjen. A Diósgyőrt vette meg végül. "Kergetek álmokat, olyasmi álmokat, hogy ez az egész majd nagyon hosszú távon megtérül" - mondta a szerepvállalása után Leisztinger, nem nagyon meggyőzően. A diósgyőri klub még masszívan veszteséges, kisebbségi tulajdonos még cégén keresztül az önkormányzat is. Új stadion itt is lesz, nyolcmilliárdért.

Videoton - Garancsi István

Ha valakit annyira nem érdekel a foci, de a politikai hátszelű üzleteken nagyon sok pénzt kaszáló emeberek igen, akkor már találkozhatott Garancsi István nevével (CD Hungary, MET, most már építőipar is). Miniszterelnöki biztos is volt (természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért volt felelős), de ennél sokkal szorosabb, baráti a kapcsolata Orbán Viktorral.

Garancsi István; Orbán Viktor

Garancsi 2007 végén lett a Videoton tulajdonosa, azóta rengeteget költött a klubra, 2009 és 2013 között 1,8 milliárdos mínusz volt a klub adózott eredménye. A veszteséget nem egyedül finanszírozza, 2013-ban tulajdonosként beszállt mellé Pap Géza, a magyar olajipar elmúlt harminc évben megkerülhetetlen figurája is.  A Videoton stadionjának az átépítését hamarosan megkezdik.

Tavaly egyébként Garancsi kifakadt, amikor pont a Diósgyőr elleni meccs után azzal húzta fel a DVTK edzője, hogy hiába a Videotonba tolt sok pénz, nem nyertek semmit.

Egy olyan klub alkalmazottja beszél a háttér erősségéről, amelynek az ország egyik leggazdagabb embere a tulajdonosa. Köztudott, hogy a DVTK 2010 óta Leisztinger Tamás érdekeltségi körébe került. Ha abból indulunk ki, hogy az ő vagyonát mekkorára szokták becsülni, akkor elég egyértelmű, hogy melyik klubnak jobbak a gazdasági lehetőségei.

Papíron valóban gazdagabb Leisztinger, mint Garancsi. Hogy a valóságban, pláne a MET-ügy után mi a helyzet, azt nem mernénk megbecsülni.

Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia - Mészáros Lőrinc

A Felcsútot 2009-ben még a Videoton-tulaj Garancsi István vette meg azért, hogy a székesfehérváriak tartalékcsapatává alakítsa. De a Felcsút megerősítése túl jól sikerült, és feljutott az első osztályba.

orbansuzuki

Orbán másik barátja, az egykori gázszerelőből lett sokmilliárdos Mészáros Lőrinc áll a felcsúti, most már Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának nevezett klub élén. A felcsúti utánpótlásba dől a pénz, különösen a különböző cégek ide irányított társasági adóiból, de szponzor is támogatja bőven Orbán Viktor kedvenc csapatát. 2012-ben és 2013-ban összesen tízmilliárd forint beérkezett és felhasznált támogatást könyvelt el a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány. Az új stadion megvan, bár a szűkebb és tágabb környezetét is folyamatosan fejlesztik.

Mészáros a Tatabánya FC-nek is ötvenszázalékos tulajdonosa volt másfél évig, de 2012 végén kiszállt, miután a másik csapata, az akkor másodosztályú Puskás Akadémia megverte a Tatabányát, a nézők pedig rátámadtak Mészárosra.

MTK - Deutsch Péter

A labdarúgó klub elnöke a fideszes képviselő Deutsch Tamás testvére, aki a nagy MTK élén áll. Deutsch Péter valószínűleg tulajdonos is, bár ez kissé ködös. Az MTK ötezres stadionját várhatóan jövőre adják át.

photo_camera Fotó: mob.hu

Ferencváros - Kubatov Gábor

A Fidesz pártigazgatója csak elnöke 2011 óta a Fradinak, de nem tulajdonosa. A tulajdonos maga az FTC. Az állam épített egy új stadiont a Fradinak, de Kubatov harcban áll a szurkolók egy részével, ezért a nézőszám egyelőre elmarad a várakozásoktól. Nagy veszteségeket kell neki is megoldania, de szponzorkeresésben nyilván előny a Fidesz. Más magyarázat aligha lehet annak, hogy a Fradit a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. is támogatja.

kubatov ftc

Újpest - Roderick Duchatelet

Az egyetlen külföldi tulajdonos a magyar fociban. A belga üzletember családja több országban működtet csapatot, Roderické az Újpest 2011 óta. Többször átverték, nincs jó véleménnyel a magyar fociközegről, rendre elterjednek a hírek, hogy kiszáll, de ez egyelőre nem történt meg.

photo_camera Fotó:ujpestfc.hu

Debrecen - Idősebb és ifjabb Szima Gábor

A labdarúgást működtető cég többségi tulajdonosa sokáig Szima Gábor volt, most már átvette a helyét a fia, de közösen irányítják a klubot. Szimáék játékgépekben utaztak korábban, amíg lehetett. Debreceni és nyíregyházi kaszinótenderekkel vigasztalódhattak, a fociklubot fenntartó céget is bevonták a szerencsejátékos iparba. Szimáék mellett kisebbségi tulajdonos a debreceni önkormányzat is.

photo_camera Kósa Lajos és Szima Gábor Forrás:HajduOnline

Győr - ?, Tarsoly Csaba volt

A Quaestor 2001-ben jutott hozzá a csőd szélén álló győri klubhoz, a stadionhoz és még hozzá 17 hektár területhez, rendkívül kedvező konstrukcióban. Az első Orbán-kormánytól kaptak a stadion átépítésére 900 millió forintot, a várostól is 500 milliót. Aztán az MSZP idején egy 17 milliárdos MFB-hitel tolta meg a nagyobb álmokat, a stadion mellé épített iroda- és bevásárlóközpontot, szállodát, fociakadémiát. A befejezéshez aztán a második Orbán-kormány is adott 250 milliót. Minden szépnek tűnt, Orbán dicsérte a stadiont, a jelentős gazdasági szereplők tulajdonába lévő klubok közé sorolta az ETO-t, Tarsoly Győr díszpolgára lett, hálából, hogy a csapat 2013-ban bajnok lett. Aztán jött a csőd, Tarsoly lepattant Orbánról, most pedig a 2005-ös hitelen pörög a Fidesz, még Szijjártó Péter is két kézzel tolja el magától a vele eddig jó viszonyt ápoló Tarsolyt.

tarsoly

Lombard Pápa Termál FC - Bíró Péter

A zálogházakat üzemeltető, és az otthagyott ékszerek forgalmazásával foglalkozó Bíró Péter 1996-ban járt először futballpályán, a tatabányai klub vezetői akarták megnyerni szponornak. A Tatabánya ekkor a másodosztályban is kieső helyen állt, a meccset is elvesztették 7-1-re a Gázszer ellen. Bíró valamilyen furcsa ok miatt szponzorként nem, de tulajdonosként beszállt, a cége nevét is felvette a csapat.

A Lombard kiesett a harmadosztályba, innen jöttek vissza, aztán elköltöztek Tatabányáról előbb Szombathelyre, majd Pápára. Bíróról keveset lehetett hallani, előfordult, hogy inzultálta a bírót. A Nemzeti Sportnak januárban azt nyilatkozta, hogy azért költi a pénzét a focira, mert ez a hobbija és a szenvedélye. Azt is mondta, hogy elkelne a segítség, jó lenne, ha nem egy lábon állna a klub. De ha nem jönnek befektetők, akkor egyedül csinálja tovább.

Tegnapi hír viszont, hogy Bíró önfeljelentést tett, a nyomozás csalás gyanújával indult. Az eddigi információk alapján a kár meghaladja a 4 milliárd forintot.

A pápai csapatot évi - helyezéstől függően -legfeljebb 55 millió forinttal támogatja az önkormányzat is. A stadion az önkormányzat tulajdona, 800 millió forintért újítják majd fel.

Honvéd - George F. Hemingway

A magyar származású amerikai üzletember a rendszerváltás után jött haza, édességbolt-hálózata mellett megszerezte a Kentucky Fried Chicken és a Pizza Hut magyarországi jogait. Családi vállalkozásban megy a magyarországi Hooters is.

hemingway2006-ban vette meg a Honvédot, megszámlálhatatlanul sok idegenlégiós fordult meg azóta a csapatban, annyi pénzt soha nem adott a klubnak, hogy bajnokesélyes legyen. Beindította az akadémiát is, húsvét hétfőn ők nyerték a felcsúti utánpótlástornát. Tavaly ősszel pedig olyan publicisztikában állt ki az Orbán-kormány mellett, amibe még a Magyar Nemzetet lelkiismereti okok miatt elhagyó újságírók is belepirulnának.

Haladás - Illés Béla, Halmai Gábor és a szombathelyi önkormányzat

Idén tavaszig a szombathelyi önkormányzat volt a Haladás többségi tulajdonosa, aztán egy trükkös törzstőkeemeléssel Illés Béla és Halmai Gábor egykori válogatott játékosok cége, a Hamill került többségbe.

photo_camera Illés, Orbán, Halmai Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Kecskemét - Rózsa Pál és Versegi János

A két üzletember 2005-ben szállt be a kecskeméti labdarúgásba, Rózsa Pál Bertrans nevű cége szállítmányozással foglalkozik, Versegi János a Ver-Bau építőiprai cég tulajdonosa. Orbán 2013-ban azt mondta: "A Kecskemét is meg fog erősödni, csak először kicsit meg kell melegednie Magyarországon a Mercedesnek."

A felnőttcsapat szponzorai között egyelőre nincs ott a Mercedes, de az új Közgépnek kiszemelt Duna Aszfalt igen. VIszont az utánpótlásakadémia neve:

Mercedes-Benz Gyár Kecskeméti Labdarúgó Akadémia

Versegi János cége építette a lakóparkot a kecskeméti Mercedes-gyár dolgozóinak - írta az Origo.

kte

Paks - Haraszti Zsolt és Balog Judit

A politika a paksi klubot sújtja leginkább. A klubot az MVM-támogatta kilenc évig, még a csapat neve is MVM-Paks volt, ezért sorolhatta Orbán a jelentős gazdasági hátterű klubok közé. Az MVM tavaly, az önkormányzati választás után váratlanul felmondta az érvényes támogatói szerződést. Azt érdemes tudni, hogy városban nem a fideszes jelölt nyert, ezért sokan, vélhetően nem teljesen alaptalanul összefüggést fedeztek fel az önkormányzati választás eredménye és az MVM paksi kiszállása mögött. Azt tényleg elég nehéz megindokolni, hogy a paksi atomerő miért lett hirtelen a Paks helyett a Dunaújváros szponzora. Az eredményesség sem indokolta ezt: Paks ötödik, a Dunaújváros utolsó.

photo_camera Forrás: nava.hu

Haraszti Zsolt ügyvezető igazgató azt nyilatkozta a Paksi Hírnöknek, hogy  nyitottak új támogatók bevonására, de a mai gazdasági helyzetben nagyon nehéz szponzort találni.

A magyar fociban irányított támogatás van, ezzel mindenki tisztában van. Célunk a klub életben tartása

- mondta a paksi ügyvezető.

Dunaújváros - Vigh György

A Dunaferr csődje után szétesett dunaújvárosi foci romjain alakult meg 1998-ban Pálhalmán megalapították a Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sportegyesületet. A Fejér Megyei III. osztályban indultak el, és jutottak fel végül tavaly az első osztályba. Paksot elhagyva itt lett szponzor az MVM-Paksi atomerőmű. Az önkormányzat tavaly is megsegítette már a klubot, idén februárban zárt ülésen döntöttek 150 millió forintos szponzori szerződés. Ebben a stadionban építette ki a világítást Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cége, és ők szereltek fel új kijelzőt is. A két beruházás 215 millió forintba került.

PMFC-Matias - Matyi Dezső

Az egyebek közt az Alexandra könyvkiadó és könyvkereskedést működtető üzletember 2007-ben vette át az akkor másodosztályú csapatot, állítása szerint 2012-ig több mint egymilliárdot költött rá. 2013-ban bejelentette, hogy kiszáll, mert átverte őt a Széchenyi Bank, de végül maradt. A mögötte álló cégbirodalom viszont súlyos anyagi gondokkal küzd, focira így nem sok felesleges pénze lesz.

Nyíregyháza - Révész Bálint

A fuvarozással foglalkozó Révész-cégcsoport tulajdonosa 2012-ben lett tulajdonos az akkor mág másodosztály klubban, ami tavaly jutott fel. A nyíregyházi klubot működtető cégben korábban még az a Sziky Gyula is felbukkant, aki telefonhívásaival lebuktatta az Oroszországban kavaró Kiss Szilárdot. Nyíregyháza önkormányzata tavaly tavasszal kötött támogatási szerződést a helyi csapatot működtető kft-vel. Öt évre, 750 millió forintról.

photo_camera Forrás: Nava.hu

Ezek az első osztályú klubok. A másodosztály még cifrább lehet, csak abból kiindulva, hogy Kaposváron egy bűnözőben látták a megmentőt. Aki még meg is szavaztatta a szurkolókat, hogy maradjon-e elnök vagy sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.