Ha eldobnak egy csikket vagy becsap egy villám, akkor Pestet evakuálni kell

Budapest
2015 április 20., 05:35
comments 444

A napokban teljesen véletlenül kiderült, hogy Magyarország messze legsúlyosabb környezetszennyezése a főváros közepén, három kerület határán, az Illatos úton, a Budapesti Vegyiművek egykori gyártelepén van. Ha most azonnal nekiállnának a veszélyes anyagok elszállításának, megsemmisítésének és a terület megtisztításának, az körülbelül 15 évbe telne.

De nem állnak neki.

illatos8

Az Illatos úti telepen uralkodó elképesztő állapotokról már korábban írtunk. Még azt sem tudjuk, összesen hányféle veszélyes anyagot tárolnak lyukas, szétrohadó hordókban, kádakban, de egy kiadós katasztrófához már azok is elegendőek, amelyeket már sikerült azonosítani. Például:

  • Diklórbenzol: Égésekor mérgező, maró hatású gázok keletkeznek. Az orto-diklórbenzolt festékek készítésére használják.
  • Benzol: Aromás szénhidrogén. Színtelen, könnyen párolgó folyadék. A vegyipar oldószerek, festékek, robbanóanyagok és növényvédő szerek előállítására használja.
  • Klórbenzol: Oldószerként használják olajok, zsírok és gyanták oldására.
  • Trifluor-anilin: Fő alapanyaga a rovarirtó és növényvédő szereknek.

Azóta a területet a sajtó kizárásával bejárták polgármesterek, politikusok, katasztrófavédelmi szakemberek. És találtak még ennél is csúnyább dolgokat. Simon Gergely, a Greenpeace vegyészszakértője elmondta, hogy a telepen jelenleg is működnek vegyi anyagokkal dolgozó cégek. Az egyik közülük vízfertőtlenítő-szerekkel foglalkozik. Tehát rendszeresen nagy mennyiségű klórgázt hoznak a területre vonattal. A klórgáz annyira veszélyes, hogy közúton tilos szállítani. Egykor harcigázként, tömegpusztító fegyverként is használták. A belélegzett klórgáz a testszövetekkel érintkezve, azok víztartalmával sósavat képez, súlyosan károsítja a légutakat és a tüdőt.

vm31

Mindez a több ezer illegálisan tárolt, szétpukkadt, szétrohadt hordóban tartott gyúlékony anyag és robbanásveszélyes palackok mellett zajlik. Ráadásul a telep semmilyen tűzvédelmi előírásnak nem felel meg. Keverednek, kifolynak, vegyülnek a veszélyes anyagok, és sehol nincs homok vagy bármi, amivel oltani lehetne, a tűzcsapok le vannak zárva. Az üzem területére a bejutás gyerekjáték. Ezt jól bizonyítja a városi gerillacsapat, amelyik múlt héten, fényes nappal bejárta, és lefotózta az egész Vegyiműveket.

Elég egy eldobott csikk, és evakuálni kell Pestet.

vm4

Ki a felelős?

A volt Vegyiművek jelenlegi állapota egy olyan évtizedes problémahalmaz, ami körül annyi pancserség, hozzá nem értés, kapzsiság, felelőtlenség és természetesen, nem megfelelő EU-pénz-felhasználás áll, hogy azzal meg lehetne tölteni egy Moldova-könyvet.

Magyar Balázsnál senki nem ismeri jobban a helyzet súlyosságát, cége éveken át próbálta megtisztítani a szennyezett talajvizet:

Hídépítő Zrt. felelőssége

Arról már korábban írtunk, hogy a területen uniós pénzből megtisztították a talajvizet. Viszont közben a szennyezést nem szüntették meg, a hordókat nem szállították el. Tehát amit egyik nap megtisztítottak, az másnap beszennyeződött.

„Negyvenezer mikrogramm szennyezettség lecsökkent két tized mikrogrammra, és mostanra harmincezerre szökött vissza ez az érték. Egy olyan állapotban vagyunk, hogy nagyon sürgős és nagyon intenzív beavatkozásra van szükség. Az itt lévő anyagok jelentős része K1-es, tehát extra veszélyes kategóriába tartozik”

- állítja Magyar Balázs.

Ez úgy történhetett meg, hogy az EU veszélyes anyagok elszállítására nem adott pénzt, csak a talaj tisztítására. A Vegyiművek pedig nem akart vagy nem tudott erre pénzt fordítani. Tehát nekiláttak egy több éves, teljesen felesleges munkának.

vm33

A tendert a Hídépítő Zrt. nyerte meg, egy olyan cég, amelyik soha nem foglalkozott talajvíztisztítással. A cég egy alvállalkozónak, az Elgoscar-2000 kft.-nek adta ki a munkát. A Hídépítő szerepe annyiban merült ki, hogy egy felügyelőt küldtek a munkaterületre. Az Uniótól elnyert 1,6 milliárd forintot úgy osztották fel, hogy 640 milliót kapott a tisztítást végző alvállalkozó és 960 milliót a Hídépítő. Kis túlzással ez kidobott pénz volt, hisz majdnem ugyanott tartunk, mint mikor elkezdték a tisztítást.

A probléma nemcsak az, hogy nagyon rosszul használtak fel EU-s pénzeket, hanem hogy ezzel a környezetet és tízezrek életét sodorták veszélybe.

(A projekt sorsáról az NFÜ utódját, a Miniszterelnökséget is megkérdeztük, akik jövő hétre ígértek választ.)

illatos10

Hatóságok felelőssége

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség tíz éve gyakorlatilag semmit sem tesz az ügyben. Nem ellenőrzik a talajvíz és a levegő szennyezettségét, nem figyelmeztetik, tájékoztatják a lakosságot, nem gyakorolnak nyomást a döntéshozókra, csak mechanikusan küldözgetik az újabb és újabb bírságokat az államilag kirendelt felszámoló cégnek, amelyik azt beteszi a fiókba a többi közé.

illatos7

Vegyiművek és a felszámoló felelőssége

Kibogozhatatlan, hogy mennyi szabályt szegtek meg a tulajdonosok az elmúlt évtizedekben. Az mindenesetre biztos, hogy a klórgázzal dolgozó bérlőt ők engedték be a fokozottan veszélyes területre. Az is, hogy alapvető óvintézkedések hiányoznak: A kipukkadt tárolókat nem csomagolják át, és a fedetlen hordókat sem takarják le. A sokszor ismeretlen löttyök szabadon párolognak, a mérgeket szétfújja a szél. Nem őrzik megfelelően a területet, és a tűzvédelemről sem gondoskodnak.

Ezen felül a cégek trükköztek a területen lévő veszélyes hulladék mennyiségével, hogy így is csökkentsék a katasztrófahelyzet látszatát. Jelenleg bevallottan 1300 tonna veszélyes hulladékot tárolnak, de ezen kívül még körülbelül 1000 tonna nyersanyagnak nyilvánított anyag hever szabálytalanul. Ami ugyanolyan veszélyes, mint a veszélyes hulladék, csak éppen a hatóságok még nem minősítették át őket. A cég korábban értékesítette a Kén utcai üzemet. Az ott tárolt veszélyes hulladék is az Illatos útra került.

A politika felelőssége

Kampányidőszakban feltűnnek politikusok a vegyiművek környékén, majd sajtótájékoztatót tartanak a helyzet súlyosságáról, de idáig senki nem tett semmit azt ott élők és a környezet védelmében.

photo_camera Bácskai János, Ferencváros polgármestere 2010-ben a Vegyiművek előtt.

Hogy a politika mennyire cinikus vagy fogalmatlan az ügyben, azt jól mutatja V. Németh Zsolt földművelésügyi államtitkár csütörtöki nyilatkozata. Az RTL-nek elmondta, hogy javasolni fogják a kormánynak, hogy katasztrófavédelmi okokra hivatkozva nyilvánítsák a területet stratégiai jelentőségűvé. Az állam jelöljön ki állami felszámolót a jelenlegi helyére, és akkor majd tudnak erre uniós forrásokat igényelni.

illatos6

Baranyi Kriszta (Együtt), IX. kerületi képviselő, aki korábban feljelentést is tett a környezetkárosítás miatt, és a köztársasági elnöknek is írt levelet az ügyben, úgy nyilatkozott, hogy az államtitkár hülyének nézi az embereket. V. Németh Zsolt javaslata értelmetlen, cinikus időhúzás. Az állami felszámoló lecserélése egy újabb állami felszámolóra értelmetlen, és jogilag nem is lehetséges. Az EU pedig nem ad pénzt veszélyes hulladék elszállítására, pláne úgy nem, ha már korábban ennek a területnek a tisztítását feleslegesen megfinanszírozta.

vm28

Egyetlen megoldás van, ha a katasztrófahelyzetet tudomásul veszi az állam, és a kármentesítési alapból elkezdik elszállítani és megsemmisíteni a veszélyes hulladékot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.