MNB: Túlzás lehet a 20 milliárdos Kun-Mediátor svindli

gazdaság
2015 április 21., 13:31
comments 22

Néhány milliárdos lehet a kár, a tényállás pedig valószínűleg jogosulatlan betétgyűjtés – mondta a nagy karcagi Kun-Mediátor svindliről Windisch László, az MNB felügyeleti ügyekkel foglalkozó alelnöke, aki arra is utalt, hogy pilótajátékról lehet szó.
kun_mediator_karcag_2
A felügyeleti vezető azt is elmondta, hogy nagyjából 700 károsult lehet (a rendőrség korábban 800 szerződést foglalt le a házkutatás során, a kettő nem mond ellent egymásnak).

Windisch szerint bővíteni kellene a nemzeti alaptantervet a pénzügyi ismeretekkel, de maga is tanított nyilatkozatában:

"a pilótajátékok sajátossága, hogy amíg elég sok új ügyfelet be tudnak vonni, addig az új ügyfelek befizetéseiből többen valóban megkaphatják az ígért, magas kamatot pénzükre, így elégedett ismerősök, rokonok ajánlásával könnyen tud terjedni a visszaélés. Ugyanakkor minden pilótajáték előbb-utóbb összedől. A felügyelet tapasztalata szerint sajnos sok az olyan vállalkozás, amelyik a magas kamatra vágyók kifosztását célozza. Az MNB 2013 októbere óta 30 szervezettel és személlyel szemben intézkedett jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt. A betéti kamatok értékelésekor fontos figyelembe venni, hogy jelenleg az infláció nulla százalék, tehát az évi 2-3 százalékos banki betéti kamatok 2-3 százalék reálkamatot jelentenek. Az évi 10-15 százalék, vagy még magasabb hozam ígérete, pláne tőkegaranciával, ma egyáltalán nem reális, az ilyen ígéreteknek nem szabad hinni."

Korábban a kormány két karcagi minisztere közül az egyik, Varga Mihály szabadkozott a helyi tévében. Állítása szerint nem tudott semmit.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.