Túl prűd ahhoz, hogy megnézze, van-e fütyije a dínónak? Van egy jó hírünk.

biobulvár
2015 április 23., 13:26

Az már a kisdedek előtt sem ismeretlen, hogy bizonyos állatoknak könnyű megmondani a nemét: a hím házityúknak (ún. kakasnak) nagy taraja és színes tollai vannak. A nőstény oroszlánnak ha akarnánk se tudnánk a sörényébe markolni. Az emberapukák pedig általában szőrösebbek mint az emberanyukák. Ezen első blikkre is észrevehető árulkodó jelek összessége az ún. ivari dimorfizmus (nemi kétalakúság). Őslénykutató legyen azonban a talpán, aki egy kiásott csonthalomból megmondja, hogy hím vagy nőstény dínó porhüvelye fölött görnyed-e.

Evan Saitta paleontológus tegnap azonban olyan cikket jelentetett meg a PLOS ONE folyóiratban, amely legalább a Stegosaurus mjosi esetében segíthet eloszlatni az ivari kételyeket. Saittát sokáig foglalkoztatta, hogy vajon miért találnak két különböző formájú és méretű háti lemezeket ennél az állatnál. Mígnem egy szép napon egy montanai lelőhelyről nagy, kerekded és kisebb, keskenyebb lemezek egyaránt előkerültek egy kupacban.

A képen látható férfi Evan Saitta, aki nem kevesebbet állít, mint hogy a háti lemezekből meg tudja mondani a Stegosaurusok nemét!!4!
photo_camera A képen látható férfi Evan Saitta, aki nem kevesebbet állít, mint hogy a háti lemezekből meg tudja mondani a Stegosaurusok nemét!!4! (Forrás: www.princeton.edu)

Erre azonban több magyarázat is kézenfekvő lehet: például mi van, ha ragadozók vagy egy vízmosás hordta egy helyre a csontokat, és korábban azoknak az állatoknak közük nem volt egymáshoz? A tetemek helyzetét vizsgálva, ezt gyorsan ki tudta zárni. Vagy felmerülhet, hogy a különböző lemezek különböző korú állatoktól származnak, és ennyi. Vagy netán ugyanazon állaton előfordulhat mindkét lemeztípus? Hát nem! A biopuzzlet kirakva kiderült, hogy egy egyeden ugyanolyan formájúak a lemezek, legfeljebb méretben térnek el. Na és akkor az nem lehetséges, hogy két, nagyon hasonló életmódú, ám különböző faj egyedei osztoztak ugyanazon az élettéren? Na ez azért egy elég ritka jelenség, úgyhogy hagyjuk is, morfondírozott Saitta.

Miután ilyen és ehhez hasonló kérdéseket sorra ki tudott zárni, kutatói intuíciói (szakmai tapasztalata, felkészültsége, aktív kutatásba ölt munkaórák elképesztő mennyisége) azt súgták, itt bizony csak egy magyarázat lehet:

a fiúknak nagy és kerek, a lányoknak kicsi és keskeny a háti lemeze.

Ez logikus is lehet. Hiszen a hímeknek azért nagy, hogy jól láthatóan csábíthassák a nőstényeket, akik nyilván a méretre buknak. A háti lemezekről beszélünk persze. Szóval az imponálási kényszer lehetett az evolúciós hajtóerő.

Az A jelű a hím, a B jelű a nőstény Stegosaurusokra jellemző háti lemez Saitta szerint.
photo_camera Az A jelű a hím, a B jelű a nőstény Stegosaurusokra jellemző háti lemez Saitta szerint.
Egy jókora háti lemezekkel megáldott Stegosaurus mjosi (Hesperosaurus mjosi egyesek szerint). Na kisfiú vagy kislány? (Forrás: www.wikipedia.org)
photo_camera Egy jókora háti lemezekkel megáldott Stegosaurus mjosi (Hesperosaurus mjosi egyesek szerint). Na kisfiú vagy kislány? (Forrás: www.wikipedia.org)

Mindig vannak persze kekeckedők

Végre van egy épkézláb magyarázat egy eddig felderítetlen rejtélyre. Talán hátra is dőlhetnénk, és megnyugodhatnánk. A tudományos élet azonban sosem rest, különösen, ha egy ilyen horderejű felfedezés kavarja fel az állóvizet.

Hiába Saitta lelkes közleménye, Kevin Padian, a Kaliforniai Egyetem professzora mégis higgadt nyugalomra inti a nálánál évtizedekkel fiatalabb kollégáját. A The Verge-nek írt levelében nemes egyszerűséggel kijelenti, hogy

“[Saitta eredményeit] nem fogadom el bizonyítékként az ivari kétalakúságra."

Szerinte ugyanis a kutatás finoman szólva sem masszív Stegosaurus-lábakon áll. Úgy véli, az ifjú őslényész nem fordított kellő figyelmet olyan apróságokra, mint például az egyes példányok életkorának pontos meghatározása. Sőt, az is lehet, hogy mégsem sikerült pontosan összerakni azokat a csontvázakat.

Kevin Padian, aki névvel és arccal is vállalja egyet nem értését. (Forrás: www.berkely.edu)
photo_camera Kevin Padian, aki névvel és arccal is vállalja egyetnemértését. (Forrás: www.berkely.edu)

De még ha Padian lenne az egyetlen kötözködő! A The Verge meg is keresett gyorsan egy másik szaktekintélyt, aki a neve elhallgatását kérve osztotta Padian kételyeit Saitta ellenében. Szegény fiú!

Ezekkel a kritikákkal Saitta is szembesült a munkája során. És valószínűleg adták neki az ívet a cikk megjelenése után is. Ő viszont továbbra is kitart amellett, hogy nem kéne elvetni az ivari dimorfizmus lehetőségét a dinóknál, mint ahogy azt sok kutatótársa teszi. Csak nézzünk szét a mai állatvilágban! Ez egy igen elterjedt jelenség.

Tudják, a kakasok meg tyúkok. Oroszlánok meg oroszlánnők. Apukák és anyukák.

De ne az érzelmek vezéreljenek senkit! A tudomány nem így működik. Amíg nincs pontosabb magyarázat, fogadjuk el, hogy ez egy erősen vitatott terület.

Ha pedig van egy időgépük, tényleg nézzék meg, milyenek a lemezei a kukis és milyenek a nunis Stegosaurusoknak. Aztán írják meg nekünk, Saittának vagy a kétkedő (hím) öreg rókáknak.

Források:

Saitta ET (2015) Evidence for Sexual Dimorphism in the Plated DinosaurStegosaurus mjosi (Ornithischia, Stegosauria) from the Morrison Formation (Upper Jurassic) of Western USA. PLoS ONE 10(4): e0123503. doi:10.1371/journal.pone.0123503

It's surprisingly difficult to tell male and female Stegosaurus apart (The Verge)

O sexo dos estegossauros estava à vista nas placas dorsais (Público)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.