Lengyel barna medve lépte át a szlovák-magyar határt!!!

ÁLLAT
2015 május 04., 15:22
comments 308

Barna medve kószál vasárnap óta az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál, a Lengyelországban GPS jeladóval ellátott állat a nyomkövető jelzése alapján jelenleg Rudabánya közelében tartózkodik

- közölte a nemzeti park igazgatósága az MTI-vel hétfőn.

A nemzeti park a szlovák szakemberektől kapott értesítést arról, hogy vasárnap egy nyomkövetővel ellátott barna medve lépett be Magyarország területére Szuhafő településtől északra. A medve az utolsó adat szerint Rudabánya és Ormosbánya között tartózkodott, és északi irányba tart Felsőtelekes településhatár irányába.

A Lengyelországban megjelölt, Iwo néven nyilvántartott medve a kapott tájékoztatás szerint nem agresszív természetű, de mivel ragadozóról van szó, mindenképp szükséges az alapvető biztonsági szabályok betartása.

A nemzeti park közleménye leírja azt is, mit kell csinálni, ha valaki találkozik a medvével. Én ehhez nem értek, úgyhogy írom, amit a nemzeti park írt, de az eléggé fura:

Aki a medvével találkozik

  • hátráljon lassan azon az úton, amelyiken jött, és
  • kerülje ki minél nagyobb körben az állatot.
  • Mindezt tegye csendben,
  • lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa meg.
  • Amíg az állat nem veszi észre, ne csapjon zajt, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.
  • Ezen kívül ne állja el a medve menekülési útvonalát,
  • ne fordítson hátat,
  • ne fusson el.

És itt jön a legjobb rész:

Amennyiben a medve észrevette az embert, emeljük a kezünket lassan a fejünk fölé, halkan beszéljünk, énekeljünk, fütyülgessünk, hogy a medve emberként tudjon azonosítani bennünket

A most idetévedt medve hím, amely az éppen tartó párzási időszak során a párkereséshez nagyobb területeket bekóborol. Az esetek többségében az állatok később visszatérnek eredeti élőhelyükre.

A barna medve Magyarországon fokozottan védett faj. Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt volt, de napjainkra ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben, így az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-karszttal határos Szlovák-paradicsomban is. Az előbbi egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.