Márciusban még mindegy volt, most már idegesíti a fideszeseket a bankok furcsa ajánlata

Budapest
2015 május 13., 18:25
comments 72

Úgy tűnik, hogy a Fidesz szerint sem ártana kivizsgálni, hogy volt-e kartellezés a bankok között, amelyek bejelentkeztek, hogy meghitelezik a Fővárosi Önkormányzatnak a 3-as metró felújítását. Kedden a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többségű közbeszerzési bizottsága egyhangúlag szavazta meg, hogy az ügyet vizsgáltassák ki a Gazdasági Versenyhivatallal.

Bár tavaly az állam külön kormányhatározatban biztosította, hogy kezességet vállal a 60 milliárd forintos hitelre, a bankok mégsem kapkodtak az állami ügyfél után. Az erre kiírt tárgyalásos közbeszerzésre csak egy ajánlattevő jelentkezett. Ez az ajánlattevő viszont egy olyan konzorcium volt, amelyikben benne van

  • az OTP Bank,
  • az Erste Bank,
  • a K&H Bank,
  • az MKB Bank,
  • és az Unicredit Bank,

azaz szinte a teljes hazai hitelpiacot lefedő öt pénzintézet.

Így gyanús lett, hogy a pénzintézetek előre lezsírozhattták, hogy milyen feltételekkel adnak kölcsönt a fővárosnak, lehetőleg verseny nélkül. Kérdésünkre Bácskai János, a IX. kerület fideszes polgármestere és a közbeszerzési bizottság alelnöke is megerősítette, hogy

azért keresték meg a GVH-t, mert alapos okkal feltételezhető, hogy az ajánlattevők megsértették a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló szabályokat.

Ugyanakkor az, hogy a közbeszerzés így alakult, a fővárosi vezetésnek nem jelenthetett túl nagy meglepetést, hiszen Tarlós István már a kiírás közzététele előtt is beszélt arról, hogy több bank együtt adja majd a 60 milliárdos kölcsönt a 3-as metró felújításához.  A közgyűlés márciusban még lazán lesöpörte a szocialista Trippon Norbert javaslatát, aki már akkor kivizsgáltatta volna a GVH-val a közbeszerzési eljárás eredményét az egyedüliként jelentkező banki konzorcium miatt.

A hitel feltételeiről szóló tárgyalások már zajlanak a főváros és a banki konzorcium között, május végén derülhet ki, hogy mennyivel dobja majd meg a kamatokat az, hogy a hitelező bankok között gyakorlatilag nem volt verseny.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.