Kilenc halott, 18 sebesült az évezred motorosbanda-háborújában

bűnügy
2015 május 18., 07:27
comments 203

Lőtt és szúrt sebekkel szállították kórházba azt a 18 embert, akinek volt olyan szerencséje, hogy túlélte az utóbbi idők leghalálosabb motorosbanda-összecsapását vasárnap a texasi Wacóban, egy Miskolc nagyságú városban az állam középső részén. A kisebb háborúra emlékeztető verekedésben, késelésben és lövöldözésben kilencen meghaltak, a rendőrség több tucat embert vett őrizetbe. A halottak és a sebesültek is motoros bandák tagjai, civilek és rendőrök nem sérültek meg. 

A verekedés a Central Texas Marketplace nevű bevásárlóközpontban, egy Twin Peaks étterem parkolójában zajlott le: egyes rendőrségi értesülések szerint épp a parkolóhelyeken tört ki a vita a bandatagok között, más források szerint az összecsapás az étterem vécéjében kezdődött, a bárban folytatódott és a parkolóban ért véget.

photo_camera A Twin Peaks parkolója. Fotó: Waco Police Department Facebook

A Twin Peaks texasi székhelyű étteremlánc, összesen 61 étterme van a nyugati és déli államokban, és nagyjából azon az elven működik, mint a Hooters - itt is alulöltözött pincérnők szolgálják fel az italokat, csak nem testhez tapadó trikóban, hanem testhez tapadó patrióta egyenruhában, paramilitárisra nyírt rövidnadrágban és bikinivé alakított kockás, illetve terepszínű ingben.

A motorosok annyira odaszoktak, hogy a lánc wacói éttermét a rendőrség az elmúlt években többször is felszólította, hogy vessen véget az ott zajló bandázásnak, de az étterem persze nem tett semmit, úgyhogy most a cég vezetését is hibáztatják a tragédia miatt, a cég pedig nem győz elnézést kérni a történtekért.

A helyi rendőrség őrmestere, Patrick Swanton elmondta, hogy az összecsapás kéz- és lábtusából hamar láncharccá változott, aztán a láncok helyett előkerültek a lőfegyverek. Szemtanúk szerint az összecsapásban legalább száz lövés dördült el, legalább harminc fegyverből.

“Valószínűleg ez a legborzalmasabb bűntény utáni helyszín, amit 34 éves pályafutásom alatt láttam” - mondta Swanton a tragédia után rendezett sajtótájékoztatón, utalva a parkolóban kiömlött vérre, a rengeteg sebesültre és a hullazsákokban szanaszét fekvő halottakra. (A legborzalmasabb wacói tetthely kialakításában maga az amerikai állam is részt vett, amikor az FBI csaknem két hónapos ostromzár után 1993-ban megrohamozta a David Koresh által vezetett, állig felfegyverzett adventista szekta wacói főhadiszállását. A lövöldözés során tűz ütött ki, 76 ember égett halálra.)

A vasárnapi összecsapás résztvevői United Clubs of Waco nevű, vasárnapra meghirdetett motoros találkozóra gyűltek össze, de aki azt várta, hogy a bandák találkozójából békés beszélgetés, diavetítés és élménybeszámolók megosztása kerekedik, valószínűleg nem gondolta át rendesen a dolgot. Főleg, hogy az eseményen részt vett a két taxasi székhelyű rivális banda, a hírhedt Bandidos és a kevésbé ismert Cossacks is, amelyek korábban már összecsaptak egymással: alig telt el két év azóta, hogy a Bandidos abilene-i csoportjának elnökét letartóztatták, mert állítólag megkéselt két kozákot.

Bandidos

bandidos

Az egyik leghíresebb 1%-os motoros klubot, a Bandidost (az egy százalék arra utal, hogy a banda a törvényen kívül álló bandák közé sorolja magát) Texasban alapították még 1966-ban. Az azóta eltelt évtizedekben világméretű szervezetté nőtte ki magát, 210 chapterjében 2400 tagja van, Svédországtól Ausztráliáig.

Cossacks

cossacks

A Cossacks a mai Oroszorság és Ukrajna területén a középkorban megjelent szláv népcsoportról, a kozákokról kapta a nevét (a kazak szó jelentése: "szabad ember"). A bandát 1969-ben alapították, szintén Texasban. Színük az arany-fekete, jelmondatuk: We take care of our own (gondoskodunk a mieinkről). A Bandidos esküdt ellenségei.

Scimitars

scimitars

A banda neve handzsárt jelent, ami egy halálfej kíséretében megjelenik a dzseki hátára hímzett címerben (color) is. A texasi székhelyű Scimitars szövetségben áll a Cossacksszel , de jóval kisebb és ismeretlenebb annál, még az 1%-os klubokat felsoroló enciklopédiában sem szerepel.

A Bandidoson, a Cossackson és a Scimitarson kívül a helyszínen készült fotókon további három banda tagjai tűnnek fel: a Leathernecks kifejezetten amerikai tengerészgyalogosokból alakult, toborzó oldala szerint most szolgáló, leszerelt vagy nyugalmazott tengerészgyalogosokat és a haditengerészet tagjait várja soraiba. A Veterans 1982-ben alakult ÉSzak-Karolinában, és hitvallása szerint a volt hadifoglyokat, sérültek és a héáborúban eltűntek emlékét ápolja azzal, hogy ide-oda motorozgat. A Los Pirados szintén texasi banda lehet, csak ritkán kerül elő a neve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.