Vége lesz annak, hogy az amerikai rendőrök katonai felszerelést használhatnak

külföld
2015 május 18., 12:30
comments 114

Az amerikai elnök hétfőn jelenti be, hogy milyen típusú katonai felszerelések használata nem lesz a jövőben elfogadható a rendőrségnél. Amit pedig nem tiltanak be az eszközök közül, azokra nagyon súlyos szigorításokat vezetnek be várhatóan.

A mostani tiltás azután következik, hogy az utóbbi hónapok feszültségeihez az is hozzájárult, hogy a rendőrség sokszor szinte már katonai erőkkel kivonulva próbált meg kezelni helyzeteket.

Obama a tervek Camden városában mutatja be. A település, ami egykoron a szegénység és a bűnözés jelenlétének egy ismert példája volt, mára példaértékű helyszíne lett annak, hogy milyen amikor a rendőrség és a helyi közösség képes nyitottan együttműködni.

photo_camera Rendőrök Fergusonban (AFP PHOTO / Michael B. Thomas)

Hétfőn fog megjelenni az a 116 oldalas jelentés is, amit az elnök tavaly rendelt meg a fergusoni események eszkalálódása után. A jelentés szerint olyan rendfenntartókra lenne szükség, akik nem harcosokként állnak a saját szerepükhöz. Rengeteg ajánlást is megfogalmaz a tanulmány, hogy hogyan kéne úgy eljárnia a rendőrségnek, hogy azzal ne szítsanak társadalmi feszültséget.

A 2001-es terrortámadás után a szövetségi kormány olyan lépéseket engedélyezett, melyeknek köszönhetően a rendőrőrsökre automata fegyverek, páncélozott járművek és egyéb kvázi-katonai felszerelések jártak, melyeket a védelmi minisztériumtól szerezhettek be a rendőrök.

Ugyanakkor ez a fajta katonai átalakulás nagyban növelheti a rendőrség és a helyi lakosok közötti távolságot, bizalmatlanságot szülhet. Ezt nyesné most vissza Obama javaslataival.

Az amerikai rendőrök militarizálódásával és ennek legismertebb kritikájával tavaly egy részletes cikkben foglalkoztunk. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.