NB I-es edzői nem bíztak a fiatal magyar csatárban, aki a legjobb góllövők között van a világbajnokságon

futball
2015 június 05., 11:52
comments 57
  • Két meccsen négy gólt lőtt az új-zélandi U-20-as világbajnokságon Mervó Bence.
  • Ezzel ott van a vébén góllövőlistájának az elején.
  • Mervó a magyar első osztályban még nem szerzett gólt.
  • Nem csoda, magyar edzői nem bíztak benne: összesen hatszor léphetett pályára, átlagosan 20 percet kapott.
  • A vébén egy német edző szavazott neki bizalmat.

Mervó Bencét a szurkolók közül múlt hétig legfeljebb a győriek ismerték, köztük is a fanatikusok. Na jó, még azok is, akik figyelemmel kísérik az elmúlt években nem annyira sikeres magyar utánpótlás válogatottat.

Aztán az új-zélandi U-20-as vébé első meccsén rúgott egy mesterhármast Észak-Koreának, a második előtt is gyönyörűen fordult le, a harmadik parádés volt.

A következő meccsen a braziloknak is lőtt egyet, ez nem volt annyira szép, talán bent sem volt, mindegy, megadták.

És már ismeri is mindenki Mervót. Aki a magyar bajnokságban eddig csak minimális szerepet kapott.

Ennek részben az az oka, hogy a Győrben nevelkedett játékosnak volt egy rettenetesen szerencsétlen időszaka.

2011-ben, pont a 16. születésnapján sérült meg először, egy bajnokin szenvedett elülső keresztszalag szakadást. Fiatal kora miatt fél évig kellett várni a műtétre, a rehabilitáció még fél év volt, így egy évig nem tudott pályára lépni.

Visszatérése után fél évvel újra megsérült, ugyanabban a lábában szakadt el újra a keresztszalagja. 2012 szeptember és 2013 április között nem léphetett pályára. Összeszedte magát, az utánpótlás válogatottba is bekerült. Éppen egy válogatott meccsen kapott rúgást a térdére 2013 szeptemberben, leszakadt a porca, három hónapot kellett kihagynia.

Amikor felépült, 2014 februárban szerződést kapott a Győri ETO-tól. Nemcsak ő, összesen hét fiatallal kötött megállapodást az akkor még a Quaestor pénzekből pumpált bajnoki címvédő. Mindenkivel 2,5 éves szerődést kötött a klub, csak az egyébként nagy tehetségnek tartott Mervóval szemben volt kisebb a bizalom, ő másfél évre kapott szerződést.

Tavasszal jól ment neki, de csak a harmadosztályban lépett pályára rendszeresen. A Győr második csapatában 12 meccsen nyolc gólt szerzett. A szezon legvégén, az utolsó fordulóban mutatkozott be az NBI-ben. A Mezőkövesd ellen cserélte be Horváth Ferenc edző, 24 percet játszott. Így végülis bajnoki ezüstérmesnek mondhatja magát. 

A következő szezonban már Vasile Miriuta irányította a Győrt, de nála sem lett állandó csapattag Mervó. Az ötödik fordulóban kapott hat percet, aztán a következőben 21-et, majd jött újra az NB III. Talpsérülést is összeszedett, ami miatt kevesebbet játszott. 12 meccsen öt gólt szerzett a mostani NB III-as szezonban. Volt két ligakupa meccse is. (A statisztikája itt található.)

Az első osztályban idén tavasszal összesen háromszor lépett pályára, márciusban, áprilisban és májusban egyszer-egyszer. 13, 13 és 45 percet játszott, az összesen nincs egy meccsnyi idő sem, négyszer csak a padon ücsörgött. Akkor sem kapott több lehetőséget, amikor a Quaestor-botrány miatt lenullázott Győrnek már teljesen mindegy volt. 

A sérülések viszont tavasszal már elkerülték, az utánpóltás válogatottban pedig egyre jobb formába lendült, tavaly a 11 korosztályos meccsen nyolc gólt szerzett. A világbajnokságon a magyarok német utánpótlásedzője, Bernd Storck bízott benne, így lett a két meccsen lőtt négy gól. Legszívesebb támadó középpályást játszik, kiderült, hogy csatárként sem rossz.

Mervó tavaly azt nyilatkozta, hogy öt éven belül már külföldön szeretne játszani, a spanyol focit szereti (Barcelona szurkoló amúgy), de először az ETO-ban bizonyítana. A klub hamarabb csődbe ment, mint hogy ez sikerült volna. A Győrben így biztosan nem folytatja. Hívja más magyar csapat is. Menedzsere, Kövesdi Viktor a Nemzeti Sportnak azt mondta, most az lenne a legfontosabb, hogy állandó játéklehetőséghez jusson Mervó. Külföldre is tud szerződni, de akár itthon is maradhat még, hogy rutint szerezzen.

Eddig pályafutását látva az is nagy kérdés, hogy a játékos megússza-e további sérülések nélkül. Példaképe éppen azért a brazil Ronaldo, mert ő is súlyos sérülésekből épült fel. És az is biztos, hogy az NB III tempója is kevés volt eddig neki. A Nemzeti Sport arról írt, hogy a brazilok ellen a szünetben rosszul érezte magát, hányt is, vélhetően a nagy iram miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.