Kijutottak az Illatos úti mérgek: már az élő szervezetből is kimutatták őket

Budapest
2015 június 09., 09:46
comments 264

Két különböző, független laborban végzett friss vizsgálati eredmény is azt mutatta ki, hogy a Vegyiművek mérgei kijutottak az ipari területről, és bejutottak élő szervezetekbe is.

vm22

Az Illatos úton 130 év vegyi gyártás mérgei rakódtak le. Ennek a 130 évnek jó részében nem is létezett környezetvédelem. Tehát nem különösebben figyeltek oda, hogy megóvják a természetet és a lakosságot a vegyi anyagok káros hatásaitól. Amikor meg már elvben létezett a környezettudatos gondolkodás és a szigorú szabályozás, akkor jött a feketeleves. A hatóságok illetve a fenntartók, bankok és különböző tulajdonosok közreműködésével iszonyatos mennyiségű veszélyes hulladékot halmoztak fel a telepen. A 11 hektáros, hatalmas terület olyan mint egy órási, méreggel teli lyukas üst, amiből évek óta szivárognak és párolognak az életre veszélyes anyagok. Ráadásul a gyár területe bőven rejt még csontvázakat. Az alábbi képen például elásott veszélyes anyagokkal teli hordók vannak, amiket évekkel ezelőtt egy munkálat során találtak. A munkát végző cég szerint hordók tömege van ma is a föld alá rejtve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A veszélyes anyagokkal teli hordók elszállítása megkezdődött. Lázár János azt ígérte, hogy év végére ez a munka be is fejeződik. Ez nagyon jó hír. Ez volt a legsürgősebb feladat. De a munka nehezebb, drágább és legkellemetlenebb része még hátra van.

Kiszabadult a méreg a gyár területéről

Az, hogy az Illatos úti telep területe csurig van méreggel, nem volt kérdés. Baranyi Kriszta IX. kerületi képviselő a Bálint Analitika kft. független laboratóriumában megmérette a talaj és a talajvíz benzol, klórbenzol, AOX, DDT tartalmát. Extrém adatok jöttek ki.

  • A benzol, ami egy agresszív rákkeltő anyag, a Vegyiművek területén lévő talajvízben a határérték 54000-szerese.
  • A klórbenzol az elfogadható határérték 48500-szorosa.
  • Az AOX-tartalom a talajvízben a határérték 80600-szorosa.
  • A talajban kimutatott DDT (diklór-difenil-triklóretán), ami a hatvanas években betiltott rovarméreg és a Vegyiművek évekig gyártotta, jelenleg a határérték ötszázhúszorosa.

Méreg a tojásban

A veszélyes anyagok extrém jelenléte sokkoló, de valójában leginkább az érdekel mindenkit, hogy ezek kijutottak-e a volt Vegyiművek területéről, és veszélyeztetik-e a környéken lakók egészségét és a környezet épségét. A legújabb mérések azt mutatják, hogy ez egyáltalán nem kizárható.

simi

A greenpeace-es Simon Gergelyék a környéken (a Vegyiművek 700m körzetéből) háziállatként vagy saját fogyasztásra tartott csirkék tojásait vizsgáltatták be egy független laborban. A tojás zsírjában a vegyi anyagok jól felhalmozódnak. A baromfi egész nap érintkezik a talajjal, talajlakó gilisztákat eszik, így közvetlenül érintkezik a szennyező anyagokkal.

Az akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálatok szerint az összes DDT koncentrációja mindkét tojásmintában meghaladta a vonatkozó határértékeket. Az egyik tojásmintában a DDT mennyisége 1,689 mg/kg volt: ez a 0,05 mg/kg-os határérték több mint harmincszoros túllépése. A másik mintában 0,059 mg/kg-nyi mennyiség volt mérhető, ami csekély határérték-túllépésnek számít.

Közben Baranyi Kriszta, aki korábban feljelentést tett a Vegyiművekben lévő áldatlan állapotok miatt, Facebookon szervezett gyűjtést, hogy megvizsgálhassák, kijutott-e az élővilágba a töméntelen méreg. Ő a talajon és a talajvízen túl a környéken élő meztelencsigákat vizsgáltatta. A vízben nem oldódó, 1968-ban betiltott DDT rovarmérget a talajban és a csigában is megtalálták. A meztelencsigánál nincs határérték, a talajban az egyetlen nem reprezentatív mérés azt mutatta, hogy a határérték másfélszerese a DDT tartalom. A fügében viszont nem találtak DDT-t. Tehát öt szúrópróbaszerű vizsgálatból négy arra jutott, hogy a méreg a Vegyiművekből kijutott, és az élő szervezetekben határérték felett van jelen.

baranyi

DDT: a nagy hatású rovarméreg

Ez a szer felhalmozódik az emberi szervezetben, és kockázatot jelenthet a születendő gyermekre (rendszeres koraszülések, alacsony születési súly, fejlődési rendellenességek), beavatkozik a hormonrendszerbe, károsítja a szaporodási képességeket, és hozzájárulhat endometriózis kialakulásához is. A legnagyobb gond vele az, hogy ahogy megjelenik a tojás zsírjában, úgy gyülemlik fel az anyatejben is.

Ezen felül Baranyi mérései a Vegyiműveken kívüli talajvízben a zömmel rákkeltő AOX anyagoknál a határérték 4790-szeresét mutatták ki. A rákkeltő benzol a határérték nyolcszorosával, a klórbenzol pedig majdnem négyszeresével volt jelen .

Mit kell tenni?

A Greenpeace a legfontosabbnak most azt tartja, hogy széleskörű, reprezentatív vizsgálattal a kormányhivatal pontosan és gyorsan mérje fel, hogy milyen anyagok és mennyire terjedtek el az Illatos út környékén. Ezt követően tájékoztassák az eredményekről a lakosságot. Baranyi emellett a most mért eredményeket elküldi Tarnai Richárd kormánybiztosnak, Lázár Jánosnak, Orbán Viktornak és Áder Jánosnak is és az azonnali kárfelmérés mellett azt kéri kezdjék meg a kármentesítést is.

Fülük botját se

Két további bosszantó aspektusa van az új méréseknek. Az egyik, hogy a vegyi anyagok kiszivárgásáról mind az érintett kerületek, mind a kormány már kapott korábbi adatokat, tudnak a mérgek elszabadulásáról, de ezidáig senki nem tett semmit ellene. A másik pedig, hogy 2005-ben az EU a Budapesti Vegyiműveknek már adott 1,4 milliárdot a talaj megtisztítására, de a pénzt finoman szólva elherdálták. A víztisztító berendezés ma is ott áll, de senki nem működteti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.