Így számol be a szerb sajtó arról, hogy Magyarország egy rohadt nagy kerítést épít a határukra

külföld
2015 június 17., 10:26
comments 472

Ahogy a magyar sajtó, úgy a legrégibb szerb bulvárlap, a Večernje Novosti is tényként számolt be a szerb-magyar határon épülő, 175 kilométer hosszú, 4 méter magas kerítésről. Az MTI tudósítását átvevő lap a kerítésről szóló bejelentés mellett még azt is kiemelte, hogy Szijjártó szerint Magyarország nem engedheti meg magának, hogy tovább várjon a közös európai megoldásra.

A legnépszerűbb bulvárlap, a Blic beszámolója is a legszárazabb tényekre szorítkozik. Ők Szijjártónak azt a mondatát emelték még ki, hogy a 175 kilométeres határszakaszt fizikailag egy négy méter magas kerítéssel lehet lezárni.

A Politika és a B92 - két komolyabban vehető szerb sajtótermék - a szerb állami hírügynökség, a Tanjug beszámolóját vette hosszabb cikkben dolgozta fel a témát, ott például megemlítik, hogy Szijjártó szerint a kerítés építésével Magyarország nem szegi meg nemzetközi kötelezettségeit. A lap beszámolt a bevándorlási törvény módosításáról szóló parlamenti vitáról is, külön kiemelve, hogy a kormánypárti képviselők szerint a menekülteket már Szerbia területén fel kéne tartóztatni - bár azt nem említik, hogy a benyújtott módosító javaslat alapján biztonságos harmadik országgá minősítenék az EU-tagjelölteket, így Szerbiát is.

A Tanjug tudósításában megemlítik, hogy Magyarország tavaly 43 ezer migránst fogadott, ami a népessége arányában a legtöbb Európában. Írnak arról is, hogy míg az év elején nagy számban érkeztek koszovóiak Magyarországra, mostanra elsősorban Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkeznek a menekültek.

A szerbiai közhangulatra jellemző, hogy a legliberálisabb szerb sajtótermék, a B92 kommentelői csupán azt kérdezték, hogy Szerbia miért nem épít kerítést a déli határán, illetve azt írják, hogy ilyen kerítés kéne a szerb-koszovói határra is, csak magasabb.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.