Egy keményen dolgozó multimilliárdos kisember

politika
2015 június 18., 07:27
comments 94

A bajszos parasztfiúnak jó reflexei voltak, de ha levette a szemüvegét, a társai a távoli lövéseknél rettegni kezdtek.

Egy keményen dolgozó, multimilliárdos kisember képe bontakozik ki Garancsi Istvánról, akiről a Figyelő legfrissebb számában jelent meg portré. A Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, a Videoton, a CD Hungary, a takarékszövetkezeti integrációt megúszó Duna Takarék tulajdonosa, az állammal rendkívül előnyös üzleteket kötő MET résztulajdonosa, a kormány döntéseitől függő építőiparban és a plakátbizniszben is vastagon érdekelt üzletember, a miniszterelnök körül épülő új gazdasági birodalom egyik kulcsfigurája barátai és ismerősei szerint

nagyon puritán ember.

Annyira puritán, hogy

  • ha lányánál jár, matracon alszik;
  • ha netán szállodába megy, legfeljebb három csillagosba;
  • használt Audival jár;
  • ebédre a közértből hoz magának zsemlét és kolbászt;
  • nincs drága órája;
  • öltöny helyett gallértalan pólókban jár.

Mondjuk a drága bicikliket szereti.

Mindezt otthonról, a kis nyírségi faluból, Fábiánházáról hozta, ahova még akkor is visszajárt fát aprítani volt egyetemi csoporttársaival, amikor azok már BMW-s brókerek voltak. Itt akart már általános iskolásként deriválni, de itt derült ki az is, hogy bár reálos, a bölcsészettudományok is érdeklik. Még a földek fele, a szekéren is mindig olvasott, mondják róla.

A szekéren még szépirodalmat és történelmi könyveket olvasott. A pécsi egyetemen, ahol közgazdaságot tanult, már szamizdatot, amiért maga járt fel Pestre. Ekkor számos barátságot kötött, például a Recski Szövetség elnökével, Zimányi Tiborral - így lehetett ő az egyik fiatal, aki majdnem napra pontosan 26 éve Nagy Imre koporsója mellett állhatot az újratemetésen.

Garancsi az egyetem után hamar beszállt az értékpapír-kereskedelembe, 1994-ben pedig már a takarékszövetkezetek brókercégének vezetője lett - itt alapozta meg hét év alatt a vagyonát. Munkatársai szerint nem a szervilis, hanem az autonóm beosztottakat szereti - akiktől cserébe kimondottan sokat vár.

A takarékbrókernél megalapozott vagyont aztán némi baráti segítséggel hízlalta tovább. Régi ismerettségeit kihasználva Csányi Sándorral és Hernádi Zsolttal, az OTP és a Mol vezérével nehezen követhető tranzakciók sorozatával 2001-ben megszerezte a diplomataingatlanokat kezelő CD Hungaryt.

És bár ez a vásárlás már az első Orbán-kormány idejére esett, ami jól időzített és jól árazott értékbecslésekkel, hitelekkel vagy ingatlanvásárlásokkal mindig a legjobbkor segített a CD Hungaryn, a két férfi ekkor még nem került közelebbi barátságba. Ehhez a Videoton megvásárlása és egy születésnapi meglepetés kellett:

2009-ben Garancsi szervezett meglepetéstúrát az Alpokba Lévai Anikónak, ahol a miniszterelnökné Garancsi kötélbarátja lett, vagyis ő volt annak a biztosítókötélnek a végén, aminek az elején Garancsi.

De ez már nem a portréból, hanem az azt követő interjúból derült ki, amiből még megtudhatjuk, hogy

  • Orbán Viktor szakértőként szokta kommentálni;
  • Csányi Sándor elegáns üzletemberként kezdi a meccseket, de a végére igazi szurkolóvá alakul;
  • de még szurkolóként is úr, nem köpködi szét a szotyihéjat, hanem a kabátzsebében gyűjti;
  • Hernádi Zsolt meccs közben néha besétál a páholy belsejébe, hogy a tévén megnézze a visszajátszást;

De ami a legfontosabb, és ezt jól jegyezzék meg,

Garancsinak nincs, mondom, nincs üzleti kapcsolata Orbán Viktorral!!!!

Csak a miniszterelnök Gáspár fia bérel tőle lakást. A MET-nek sincs semmi köze semmihez! Különben is, abban alig tíz százaléka van. Mondjuk azt azután vette, hogy a MET nagyon, nagyon, nagyon-nagyon kedvező üzletet kötött az állami MVM-mel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.