A világ élvonalába jutott a magyar herbál- és kristályfogyasztás

életmód
2015 június 23., 17:49
comments 341
  • A Global Drug Survey  (GDS) a világ legnagyobb kábítószeres felmérése.
  • A kutatásban világszerte több mint 100 ezer ember vett részt, most másodszor végezték el Magyarországon.
  • A friss adatok is igazolják, hogy itthon mennyire feljöttek az új szintetikus szerek, a herbál és a kristály.
  • Ebben sikerült beküzdeni magunkat a világ élvonalába.
  • Az alkoholfogyasztással is nagyon rosszul állunk.
  • A tavalyi eredmények után a kormány átfogó alkoholstratégiát ígért, ebből semmi sem lett.
  • Így aztán nem meglepő, hogy tovább romlottak a számok.

A világ legnagyobb kábítószeres felmérést, a Global Drug Survey-t (GDS) legutóbb 50 országban végezték el. A szintetikus kannabisz,

a "herbál" fogyasztásában Magyarország volt a második az ötven ország közül,

miközben az első helyen végző lengyeleknél viszonylag kevesen töltötték ki a kérdőívet, így az ottani adatok bizonytalanok. Ez a felmérés is azt mutatja, hogy az új, szintetikus szerek letarolták Magyarországot.

A Global Drug Survey-t  Dr Adam Winstock, angol pszichiáter alapította. Magyarországon Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora és Mervó Barbara, a Pszichológiai Doktori Iskola doktorjelöltje végezték a kutatást. Az online kérdőívet 50 országból 102 ezer ember töltötte ki, kábítószer-fogyasztással kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni. Ez volt eddig a világ legnagyobb ilyen felmérése.

A legveszélyesebb cuccok jönnek fel

A magyar szakemberek szerint a legfontosabbak a herbállal kapcsolatos eredmények.

A legfrissebb számok így néznek ki:

A herbált életükben legalább egyszer kipróbálók aránya Magyarországon egy év alatt több mint 5 százalékot emelkedett.

Az is kiderült, hogy a válaszadók többsége pontosan tudja, hogy a legálisan kapható szintetikus szerek egyáltalán nem biztonságosabbak, mint az illegális drogok, például a marihuána, mégis a herbált / kristályt választják, mert jóval olcsóbb, és mert a legális státusz miatt sokkal könnyebb vásárolni belőle.

Az egyébként, hogy az új szerek nem biztonságosak nem kifejezés. Valójában ezek az anyagok, legálisak vagy sem jelenleg a legveszélyesebb kábítószerek.

Amikor azt kérdezték, hogy hányan kötöttek ki az ügyeleten a droghasználat után az elmúlt 12 hónapban, akkor ez az eredmény jött ki:

Jól látszik, hogy most a herbál és a kristály juttat a legnagyobb valószínűséggel kórházba az illegális szerek közül. Ezeknél az arányoknál is rosszabb a rendszeres használók helyzete, közülük minden 8. köt ki a sürgősségin.

A különböző szerek elterjedtsége a válaszadók között így nézett ki Magyarországon:


A magyar drogpolitika hatékonyságáról elég sokat elmond, hogy amikor a felmérésben arról kérdeztek embereket, hogy miért hagyták abba a különböző kábítószerek használatát, akkor a rendőrségtől, lebukástól való félelem, minden anyagnál az utolsó helyek egyikén szerepelt, szinte soha nem ez motiválta a leszokást.

Amiből még durvábban romlott a helyzet: alkohol

Tavaly április közepén hoztuk nyilvánosságra az előző felmérés eredményeit. Akkor is jól látszott, hogy az illegális szereknél mennyivel nagyobb probléma itthon az alkoholfogyasztás. Két héttel később, a bemutatott drámai eredményektől nyilván nem függetlenül a kormány beígérte: lesz Nemzeti Alkoholstratégia. Ezek után semmi kézzelfogható nem történt. Így viszont nem meglepő, hogy tovább romlott a helyzet.

A felmérésből kiderült, hogy most válaszoló magyar férfiak 59,3 százaléka kockázatos ivó az Egészségügyi Világszervezet standardjai szerint.

Így változott a helyzet tavaly óta:

Az alacsony kockázatú fogyasztók aránya csökkent, a problémás alkoholfogyasztás nőtt. Pont az ellenkezője annak, aminek történnie kellene. A magas kockázatú, nagy valószínűséggel problémákat tapasztaló alkoholfogyasztó férfiak aránya itthon 5 százalékkal magasabb a világátlagnál.

Nem csak a fogyasztókkal van baj, az alkohol árusításával is: a válaszadók 88 százaléka számolt be arról, hogy a kocsmákban és bárokban az egyértelműen részeg vendégeket is kiszolgálják, ez az 50 országból a 3. legrosszabb adat, csak Görögország és Brazília előz meg bennünket ezen a fronton.

Ők válaszoltak

A 102 ezer résztvevő közül 4599 válaszolt Magyarországról. 30,6 százalékuk nő, 69,2 százalékuk férfi. A kitöltők többsége városi fiatal felnőtt, felsőfokú végzettséggel rendelkezik. 63 százaléknak van munkája. Testmozgásban jelentős eltérés van a magyar válaszadók és a világátlag között, majd kétszer annyian vannak, akik egyáltalán nem sportolnak, mint a globális mintában (6,4 vs 11,2 százalék).

Hogy ne kerülj bajba!

“Ez nem egy reprezentatív minta, a kérdőívet azok töltötték ki, akiket foglalkoztat ez a téma, ezért általános következtetéseket is csak óvatosan lehet levonni az eredményekből” – mondta a módszertanról Demetrovics Zsolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.