Megérkezett az abortuszdrón Lengyelországba

Egészségügy
2015 június 27., 18:23

Hiába volt körülötte politikai botrány, végül rendben landolt a határ lengyel oldalán az a drón, ami abortusztablettákat vitt át Németországból. Az eszközt holland aktivisták irányították, mind a Women on Waves nevű csoport tagjai. Céljuk az volt, hogy a túl szigorú lengyel abortusztörvények ellen tiltakozzanak ezzel.

A határ lengyel oldalán két nő várta a drónt, mindketten terhességük korai szakaszában vannak, ezt kívánják megszakítani a tablettákkal.

Lengyelországban az abortusz kizárólag abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete forog veszélyben, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást  szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig,  az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el.

photo_camera LECH MUSZYNSKI / PAP / AFP

Állítólag nem ment könnyen a navigálás, a német rendőrség ugyanis a drón felszállása után megpróbált közbelépni, de az aktivistáknak sikerült ennek ellenére átvezetni a drónt egy folyó fölött, a határ túloldalára. A rendőrség ennek ellenére később lefoglalta a drón kezelőfelületét és iPad-eket is.

A szervezet közleménye szerint eljárást fognak indítani ellenük, de egyáltalán nem világos, milyen vádak alapján. A gyógyszert ugyanis orvos írta fel, gyógyszertárból vették meg, Németország és Lengyelország pedig a schengeni övezet része.

A Women on Waves korábban azzal lett ismert, hogy olyan országok közelében végeztek el hajókon abortuszokat, ahol szintén szigorúak a törvények. Ilyenre példa Portugália, Spanyolország, Írország vagy Lengyelország.

Mostani akciójukat komoly ellenállás fogadta a lengyeleknél, az egyik "életvédő" szervezet elnöke, Antoni Zieba úgy nyilatkozott az újságíróknak: a kezdeményezés

„a lengyel-német kapcsolatoknak a második világháború alatti legsötétebb mozzanatait”

idézi, amikor a hitleri Németország a megszállt Lengyelországban az ország megsemmisítését tervezte a terhességmegszakítás és a fogamzásgátlás népszerűsítése révén.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.