Merkel Belgrádban: Az EU migrációs politikája túl nagy terhet ró Szerbiára és Magyarországra

politika
2015 július 08., 19:49
comments 211

Angela Merkel német kancellár szerdán Belgrádban tárgyalt Alekszandar Vucic szerb miniszterelnökkel. Természetesen a bevándorlásról és a szerb-magyar kapcsolatokról is volt szó. Merkel azt mondta, hogy

az Európai Unió segíteni fogja a nyugat-balkáni országokat és Magyarországot, hogy megoldást találjanak az illegális bevándorlásra.

A kancellár szerint míg eddig inkább Görögország és Olaszország voltak a migránsok fő célpontjai, mostanában már a Nyugat-Balkána  fő útvonal, ezért az itt lévő országokra kell figyelni. Az EU-n belül is tárgyalnak a migrációs kérdésekről, és az unió senkit nem fog magára hagyni ezzel a problémával. Merkel beismerte azt is, hogy az Európai Unió régi migrációs politikája már nem működik, túl sok terhet ró Szerbiára és Magyarországra.

Abban viszont Merkel is egyetértett Vuciccsal, hogy

a falak építése nem jelent megoldást a problémára.

Vucic elmondta a német kancellárnak, hogy budapesti látogatásán megpróbálta lebeszélni Orbán Viktort arról, hogy Magyarország kerítést építsen a déli határára, de nem járt sikerrel. Ezért a szerb miniszterelnök reméli, hogy más országok vezetői is beszélnek majd a magyar miniszterelnökkel, hátha ők nagyobb sikerrel járnak Orbán meggyőzésében. Elmondta azt is, hogy Szerbia nemrég új, 300 fős menekülttábort nyitott a szerb-macedón határnál, de az államnak szüksége van további segítségre a helyzet megoldása érdekében. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.