A bíróság szerint Lázár Jánosnak meg kell mondania, hol szállt meg Angliában

POLITIKA
2015 július 10., 09:35

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki döntése értelmében a Miniszterelnökségnek meg kell mondania, hol szállt meg Lázár János 2012 novemberében Londonban. Ez az út azért keltett akkor feltűnést, mert meglehetősen magas számlák kapcsolódtak hozzá.

Lázár külföldi útjai után Pethő András, az Origó egykori újságírója kezdett érdeklődni, többek között ez is vezetett ahhoz, hogy nem sokkal később kirúgták az Origó főszerkesztőjét, Sáling Gergőt, majd pedig gyakorlatilag az egész szerkesztőség felállt. Pethő most a Direkt36-ra írta meg, hogy Lázárnak összesen három, magas szállásköltséggel járó útja volt, kettőről, a milánóiról és a zürichiről pedig már jogerős ítélet is kimondja, hogy nyilvánosságra kell hozni az út részleteit. Lázár János mindezt idáig nem tette meg.

A Direkt36 cikke szerint Lázárék azzal védekeznek, hogy az angliai útról készült egy minősített irat, és ezt törvényellenes lenne kiadni. A bíró viszont betekinthetett az iratokba, és arra jutott, hogy a londoni tárgyalások egyes részletei valóban minősítettek, de maga az irat nem tartalmaz semmiféle információt a szálláshelyről, ezért az nem lehet titkos.

Lázár ügyvédje szerint ha kiadják a hotel nevét, rá lehet jönni, melyik városban tárgyalt Lázár, ez pedig szintén minősített információ. Ez azonban meglehetősen komolytalan érv, mivel korábban maga Lázár mondta el, hogy Londonban zajlottak a titokzatos tárgyalások.

Az eddigiek alapján Lázár János vélhetően fellebbezni fog az ítélet ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.