Az EU-s diplomácia legkeményebb leszámolása ment tegnap éjjeltől ma hajnalig

külföld
2015 július 13., 11:14
comments 238

"Bocsi, de semmiképpen nem fogtok kimenni ebből a szobából"

– mondta a ma hajnalig tartó, 17 órás eurórzóna-csúcs 14. órájában, valamikor hajnali öt környékén Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a német kancellárnak és a görög miniszterelnöknek. Angela Merkel és Alekszisz Ciprasz ugyanis ekkora már ott tartottak, hogy elég ebből a szenvedésből, felálltak az asztaltól és indultak volna haza.

photo_camera AFP PHOTO / POOL /OLIVIER HOSLET

Ehelyett sikerült egy újabb kör lázas ötletelésre bírni őket a hitelezők biztosítására létrehozandó privatizációs alapról, állítólag egy tucatnyi bonyolult struktúrát átbeszéltek, mire meglett a – görög álláspont földbe döngölésével felérő – kompromisszum.

A tárgyalások résztvevői szerint a németek – és a mögöttük felsorakozó kisebb országok, így Hollandia, Finnország és a szlovák-balti tengely – elég erőteljesen amellett voltak, hogy a görögöket ki kellene tenni végre az eurózónából. A másik oldalon a francia és az olasz kormányfő mellett az intézmények – az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és az Európai Tanács, azaz Draghi, Juncker és Tusk – inkább a kompromisszum mellett érveltek, mondván a közös deviza jövőjét fenyegeti, ha bármi miatt is megbontják az eurózóna egységét, és ennek beláthatatlan következményei lehetnek.

A merev német álláspont hallatán Francois Hollande szokatlanul élesen oktatta ki Angela Merkelt az európai integráció mélyítésének szükségességéről. Elmondta neki mindenki előtt, hogy ha így folytatja, akkor ő lesz az a kancellár, aki idején hátramenetbe kapcsolják az európai integrációt. Merkel nem beszélt ilyen élesen, de makacsul kitartott a német feltételek mellett – miközben a görög kilépés esetén sokkal engedékenyebb álláspontot ütött meg: ekkor sokkal kevesebb akadályt állított volna a görögök által áhított adósságelengedéssel szemben.

photo_camera ROBERT MICHAEL / AFP

Nem csak Merkel és Hollande anyázták egymást (az első és a második legnagyobb európai gazdaság vezetői), hanem az olasz miniszterelnök is keményen beszólt holland kollégájának (ők vezetik a harmadik és az ötödik legnagyobb eurózóna-gazdaságot). A holland Mark Rutte ugyanis felvetette, hogy ő semmilyen olyan megállapodást nem fog tudni átnyomni a holland parlamenten, ami további hitelek folyósításával járna. Az olasz Matteo Renzi ekkor félrevonta Ruttét, és a jelenlévők szerint hosszasan idegesen magyarázott neki.

Volt a tárgyalásban egy szakasz még szombaton, amikor a francia pénzügyminiszter, Michel Sapin arra kérte a jelenlévőket, hogy ne idegeskedjenek annyira, inkább adják ki az összes bennük lévő feszültséget. A finn pénzügyminiszter erre hosszas mérges monológba kezdett azzal kapcsolatban, hogy Görögország már fél évszázada képtelen megreformálni a gazdaságát.

Egymásnak feszült az európai gazdaságpolitika két, talán legfontosabb szereplője is: Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke és Wolgang Schäuble német pénzügyminiszter is odakaptak egymásnak. Schäuble valamit fejtegetett a görög adósságról, mire Draghi félbeszakította, és kijavította egy részletkérdésben.

"Idióta azért nem vagyok"

– puffogott erre az atyáskodó hangnemet nem tűrő Schäuble, mindenki által jól hallhatóan. Ez volt az a pont, amikor az eurócsoport vezetője, Jeroen Dijsselbloem inkább berekesztette a szombat éjjeli tárgyalást. De aztán vasárnap is hasonló hangulatban és színvonalon folytatták a fáradt politikusok.

A magát csúnyán eltaktikázó Ciprasz viszont mindenkitől csak kapott. Volt, aki a "szellemi waterboarding" kifejezést használta, más pedig "keresztre feszítésről" beszélt azzal kapcsolatban, hogy milyen hangon beszéltek a kapitulálni akaró görög miniszterelnökkel. A Bloombergnek azt mondták a háttérben, hogy Ciprasz olyan volt a tárgyalás után, mint egy "kivert kutya".

"Nem kaptam arra felhatalmazást a választóktól, hogy a fél országomat kiárusítsam"

– mondta egy ponton európai kollégáinak.

A pénzügyminiszterről, Cakalotoszról pedig mindent elmond az arckifejezése.

(Financial Times, Reuters, Bloomberg, Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.