A tankönyves kudarcok miatt idén inkább magukra hagyhatják a sulikat

oktatás
2015 július 17., 04:02
comments 113

"A lerakodást követően a könyvek iskolában kijelölt helyre történő mozgatása az iskola és a tankerület feladata."

Ezt írta a KLIK az iskoláknak az augusztus elején érkező tankönyvekről. A levélben az is benne van, hogy a sulik kérhetik közmunkások segítségét a helyi önkormányzattól és a tankerülettől, de több iskolában is attól tartanak, hogy a tankönyvfelelős egyedül marad az érkező több ezer könyvvel.

Valaki szívni fog a hőségben

"A Könyvtárellátó köteles a megrendelt tankönyveket a tankönyvszerződéssel érintett iskola helyiségében a megállapodás szerinti időpontban az iskolának átadni."

Ez a viszonylag egyértelmű szöveg olvasható az emberminisztérium 2014-es tankönyvrendeletében. Ehhez képest ugye a KLIK idézett leveléből az derül ki, hogy a Kelló nem viszi be a sulikba a könyveket, a teherautó lepakol az iskola előtt, és kész.

Ennek a dolognak több szempontból is van jelentősége.

Tavaly a Kelló a diákokra szabott tankönyvcsomagokat vitt ki az iskoláknak. Sok csomag rosszul lett összeállítva, amire válaszul bejelentették, hogy idén már nem válogatják szét a könyveket, ez az iskolák feladata lesz.

Tavaly rendőrök és közmunkások segítettek az iskoláknál a tankönyvek pakolásában. Ez nem kis munka, iskolánként több ezer könyvről van szó. Aznap meg kell csinálni, az nem játszik, hogy éjszakára mondjuk szabad ég alatt maradnak a könyvek.

A rendőrség, a Klik, az EMMI és a Kelló sem válaszolt a kérdésünkre, hogy idén mennek-e akár rendőrök, akár közmunkások segíteni az iskoláknak. A sulikban nem nagyon bíznak egyikben sem.

"Még egy iskolából se hallottam volna, hogy abban bíznak, hogy a Klik megoldja, inkább maguk szerveznek diákmunkaerőt (közösségi szolgálat) esetleg rokonság, kollégák berendelése történik önkéntes alapon."

Tovább komplikálja a helyzetet, hogy az iskolák egy része átkerült a KLIK-től a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá, aminek már július első napjaiban tragikomikus következményei voltak.

Nem arról van szó, hogy lehetetlen feladat bevinni és szétválogatni a könyveket, vagy hogy önmagában szörnyűség lenne erre diákokat vagy a tanári kar tagjait megkérni.

A probléma az, hogy az állami tulajdonú Kellónak jogszabály írja elő, hogy mit kell tennie. A cég az ilyen feladatok ellátásért is kapja a pénzt. Szortírozhatják, meg pakolgathatják a könyveket mások is, csak akkor felesleges az ilyesmiért többször fizetni.

Ugye az egész központosításnak / államosításnak az volt az egyik indoka, hogy így majd jobb lesz a szolgáltatás minősége. Közben az nem hogy javult, hanem évről-évre újabb, korábban ismeretlen módokon romlik le.

A másik ígéret az volt, hogy a piaci alapon működő kiadóknál nagyobb árréssel dolgozó állami cég majd a nyereségből visszajuttat pénzt az iskoláknak.

Csak aztán a negyedmilliárdos nyereségből egy év alatt 140 milliós veszteséget csináltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.