Egy Los Angeles-i gyerek elkapta a pestist

Egészségügy
2015 augusztus 10., 07:14
comments 70

A Los Angeles megyei gyerek az antibiotikumoknak köszönhetően már gyógyul a fertőzésből, amit az egészségügyi szakemberek szerint egy július közepi családi kiránduláson kaphatott el a Stanislaus Nemzeti Erdőben vagy a Yosemite Nemzeti Parkban. A hatóságok átkutatják ezeket a területeket, és megvizsgálják a vadállatokat, hogy megtuják, járványról van-e szó. Addig is útmutatókat tesznek közzé arról, hogy hogyan kell védekezni a pestist hordozó bolháktól.

A pestis egyébként emberről emberre csak akkor terjed, ha már olyan súlyos valakinek az állapota, hogy a fertőzés a tüdejét is elérte. Ilyen Kaliforniában utoljára 1924-ben volt, de az államban 1970 óta 42 pestises eset volt (utoljára 2006-ban), amiből 9 volt halálos.

photo_camera Antoine-Jean Gros 1804-es festménye, amin Bonaparte Napoleon 1799-ben meglátogatja a jaffai pestisházat (Fotó: Wikipedia)

Idén ez volt a harmadik pestises eset az Egyesült Államokban, az első kettő Coloradóban történt. A múlt héten egy felnőtt halt bele Pueblo megyében, júniusban pedig egy Larimer megyei középiskolás.

Évente kb. hét pestises eset van az országban, főleg nyugaton, ahol a vadon élő állatok (főleg rágcsálók) között elterjedt. Az ezeken az állatokon élősködő bolhák terjeszthetik a betegséget, és ha ezekhez közel kerülnek emberek vagy háziállatok, kész a baj. (Gizmodo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.