Több ezer bevándorló érkezett kedden Görögországba

migráció
2015 szeptember 02., 05:32
comments 183

Keddről szerdára virradó éjjel két újabb, bevándorlókat szállító hajó kötött ki az Athén közelében lévő pireuszi kikötőben. A kettőn összesen 4200 migráns érkezett meg Görögország belsejébe a szigetekről, főleg Leszboszról, ahol általában lerakják a bevándorlókat a Törökország felől érkező csempészhajók.

Az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex adatai szerint csak a múlt héten 23 ezer bevándorló lépett be a Görögországba, ezzel idén csak eddig 160 ezer embernél tart a görög számláló. Ez a szám már nagyobb, mint a tavalyi egész éves adat, és még csak szeptember eleje van.

A Cipraszék lemondása után hivatalba lépő görög ügyvivő kormány azt mondja, nincsenek megfelelő erőforrásaik ahhoz, hogy ennyi embert ellássanak. Ennek ellenére a menekülteket segítő görög civilszervezetek azt állítják, hogy a görög hatóságok ennél azért többet is tehetnének.

A görög elnök Francois Hollande-tól kért segítséget, hogy a görög menekültellátás ügyét vitassák meg EU-s szinten is. A görög kormány szerdán tart rendkívüli ülést, hogy eldöntsék, mihez kellene kezdeniük.

A Görögországba lépő bevándorlók túlnyomó többsége továbbindul valamelyik balkáni útvonalon az EU belseje felé, többnyire Magyarországon át. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.